ES ragina Gruziją užbaigti krizę vadovaujantis principu „duoti ir gauti“

Europos Sąjunga antradienį paragino Gruzijos vadovybę skubiai išspręsti po rinkimų šalyje kilusią politinę krizę, Briuseliui dedant pastangas rasti išeitį išeitį iš susidariusios aklavietės.

I. Garibašvilis atvyko į Briuselį dalyvauti naujausiame derybų dėl Gruzijos santykių su ES etape<br>AP/Scanpix nuotr.
I. Garibašvilis atvyko į Briuselį dalyvauti naujausiame derybų dėl Gruzijos santykių su ES etape<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 2:24 PM

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis išsiuntė į Tbilisį pasiuntinį tarpininkauti sprendžiant krizę, kuri šią provakarietišką Pietų Kaukazo valstybę krečia nuo pernai spalį įvykusių parlamento rinkimų.

Opozicija tuos rinkimus pasmerkė kaip suklastotus, valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“ paskelbus apie pergalę nedideliu balsų skirtumu.

„Valdančiajai partijai ir vyriausybei tenka ypatinga atsakomybė rasti išeitį“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis per bendrą spaudos konferenciją su Gruzijos premjeru Irakliu Garibašviliu.

„Kaip bet kurioje panašiose situacijoje, abi pusės turės kažką duoti ir gauti mainais, kad būtų pasiektas abiem pusėms priimtinas rezultatas“, – sakė jis.

I. Garibašvilis atvyko į Briuselį dalyvauti naujausiame derybų dėl Gruzijos santykių su ES etape, šaliai siekiant išlaikyti savo provakarietišką kursą.

Gruzijos, 2008 metais trumpai kariavusios su Rusija dėl separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų, vyriausybė yra paskelbusi planus 2024 metais pateikti paraišką dėl narystės ES.

Ch. Michelis parodė ES iniciatyvą imtis pagrindinio tarpininko vaidmens sprendžiant politinę krizė Gruzijoje, kai šio mėnesio pradžioje su vizitu lankėsi Tbilisyje. Vizitas buvo surengtas šalyje smarkiai paaštrėjus įtampai po didžiausios opozicinės partijos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – pirmininko Nikanoro Meljos arešto.

J. Borrellis sakė, kad ES pasiuntinys Christianas Danielssonas šiuo metu Tbilisyje bando organizuoti abiejų pusių derybas ir ateinančiomis dienomis pristatys „konkrečius pasiūlymus“ dėl tolesnių žingsnių.

I. Garibašvilis atmetė opozicijos raginimus šaukti pirmalaikius rinkimus aklavietei užbaigti.

Opozicinės partijos boikotuoja naujos sudėties parlamento posėdžius, pakirsdamos valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ vyriausybės legitimumą.

Nuo 2012 metų valdžioje esančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.