J. Bidenas ragina migrantus nevykti į JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino migrantus nevykti į Jungtines Valstijas, intensyvėjant kritikai dėl išaugusio prie pietinės sienos atvykstančių žmonių, įskaitant suaugusiųjų nelydimus vaikus, skaičiaus.

 J. Bidenas ragina migrantus nevykti į JAV.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas ragina migrantus nevykti į JAV.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 9:52 AM

„Taip, galiu gan aiškiai pasakyti, kad neatvyktumėte... Neišvykite iš savo miesto ar bendruomenės“, – kreipdamasis į migrantus sakė J. Bidenas, duodamas interviu televizijai „ABC News“. Keliomis valandomis anksčiau jo krašto saugumo vadovas teisino administracijos imigracijos politiką.

J. Bidenas taip pat atmetė teiginius, kad migrantus paskatino jo sprendimas atšaukti griežtą buvusio prezidento Donaldo Trumpo politiką, ir pažymėjo, kad panašiai migrantų srautas buvo išaugęs 2019 ir 2020 metais.

„Mintis, kad Joe Bidenas pasakė „ateikite“... Anądien girdėjau, kad jie atvyksta, nes aš esu geras žmogus...Tai štai: jie atvyksta ne dėl to“, – sakė prezidentas.

Sausio 20-ąją – pirmąją savo darbo prezidento poste dieną – J. Bidenas atšaukė kelis ginčytinus D. Trumpo imigracijos politikos sprendimus. Be kitų dalykų, J. Bidenas sustabdė sienos pasienyje su Meksika statybas ir pasiūlė įstatymo projektą, kuriuo beveik 11 mln. nelegaliai JAV gyvenančių žmonių atveriamas kelias į pilietybę.

Respublikonai sako, kad J. Bideno politika smarkiai padidino migrantų, bandančių nelegaliai patekti į JAV, srautą.

Pirmadienį Atstovų Rūmų respublikonų mažumos lyderis Kevinas McCarthy drauge su kitais respublikonais apsilankė prie sienos ir apkaltino J. Bideną kuriant „krizę“.

Migracijos pikai – „ne naujiena“

J. Bideno krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas antradienį teisino administracijos imigracijos politiką.

A. Mayorkasas pripažino, kad JAV gali sulaukti daugiausiai per du pastaruosius dešimtmečius migrantų prie savo pietinės sienos, bet sakė, kad tokie migracijos pikai „nėra naujiena“: jų buvo 2019, 2014 metais ir anksčiau.

„Dabartinė situacija prie pietvakarinės sienos sunki, – sakoma A. Mayorkaso pareiškime. – Saugome savo sienas, vykdome savo įstatymus ir laikomės savo vertybių bei principų.“

Pasak A. Mayorkaso, suaugusiųjų nelydimų vaikų, kartais net šešerių ar septynerių metų, skaičius išaugo nutraukus D. Trumpo politiką, pagal kurią jo administracija „žiauriai stūmė mažus vaikus į kontrabandininkų rankas“.

„Tai pažeidžiami vaikai, ir mes nutraukėme ankstesnės administracijos praktiką juos išvaryti“, – sakė jis.

J. Bideno administracija ir toliau išvaro migrantus, daugiausia vienišus suaugusiuosius ir šeimomis keliaujančius žmones.

Vasario mėnesį JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnyba (CBP) prie pietinės sienos areštavo apie 100 tūkst. žmonių, tarp jų kone 9,5 tūkst. nelydimų vaikų. Tai 28 proc. daugiau nei sausio mėnesį.

A. Mayorkasas griežtai kritikavo D. Trumpo administracijos sprendimą nutraukti paramą Salvadorui, Gvatemalai ir Hondūrui, kuria siekta spręsti migracijos priežastis, tokias kaip smurtas ir stichinių nelaimių poveikis.

Sulaikytų migrantų centrai perpildyti, todėl „nebuvo galimybių“ priimti tiek nelydimų vaikų, kiek jų atvyksta, sakė krašto saugumo sekretorius.

Padėtį komplikuoja dėl pandemijos įvesti fizinio atstumo protokolai, dar labiau apriboję vietų skaičių, sakė jis ir paprašė Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) padėti surasti papildomų objektų.

Kuboje gimęs A. Mayorkasas sakė, kad jo tėvai, vaikystėje atsivežę jį į Jungtines Valstijas, „suprato Amerikos viltį ir pažadą“.

„Šiandien maži vaikai atvyksta prie mūsų sienos su ta pačia viltimi. Galime tai padaryti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.