Armėnijos premjeras: naujuoju kariuomenės vadu paskirtas A. Davtianas

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pirmadienį pareiškė, kad naujuoju kariuomenės generalinio štabo vadu paskirtas Artakas Davtianas, nors jo kandidatūrą atsisakė patvirtinti šalies prezidentas.

Premjero kanceliarija patvirtino, kad sprendimas atleisti O. Gasparianą iš pareigų lieka galioti.<br>Reutrs/Scanpix nuotr.
Premjero kanceliarija patvirtino, kad sprendimas atleisti O. Gasparianą iš pareigų lieka galioti.<br>Reutrs/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-22 08:35

„Atsižvelgiant, kad prezidentas nepasirašė ministro pirmininko pateikto įsako dėl paskyrimo projekto ir nesikreipė į Konstitucinį Teismą, Artakas Davtianas įstatymo galia laikomas paskirtu Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininku“, – rašoma vyriausybės vadovo pareiškime.

N. Pašinianas praėjusį mėnesį nurodė atleisti ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininką Oniką Gasparianą, kurį apkaltino mėginimu surengti perversmą, kai šis paragino ministrą pirmininką ir jo vyriausybę atsistatydinti.

Tačiau antradienį teismas liepė O. Gasparianą laikinai grąžinti į pareigas, kol bus priimtas galutinis sprendimas dėl skundo dėl jo atleidimo.

N. Pašiniano biuras atmetė šią nutartį, pabrėždamas, kad „teisės aktai negali turėti atgalinės galios“ pagal Armėnijos konstituciją ir kad „atliekamos naujojo štabo viršininko paskyrimo procedūros“. Premjeras praėjusią savaitę taip pat paprašė prezidento Armeno Sargsiano paskirti naujuoju Vyriausiojo štabo viršininku A. Davtianą.

Premjero kanceliarija patvirtino, kad sprendimas atleisti O. Gasparianą iš pareigų lieka galioti.

„Armėnijos prezidento įsakas įsigalioja įstatymų galia. Teisės aktuose nėra nuostatos, numatančios įstatymų galiojimą atgaline data. Taigi, Onikas Gasparianas buvo atleistas iš pareigų, o naujo [štabo viršininko] paskyrimo procesas tęsiasi“, – paskelbė vyriausybės vadovo administracija.

Anksčiau O. Gaspariano advokatas Arturas Ovanisianas pranešė, kad jo klientas yra savo darbo vietoje.

„Jis atėjo į darbą, nes priešingu atveju, atsižvelgiant į šalyje galiojančią nepaprastąją padėtį, jo veiksmai būtų laikomi sunkinančia aplinkybe“, – interviu televizijos laidai „Review“ sakė A. Ovanisianas.

N. Pašinianas raginamas atsistatydinti nuo lapkričio, jam tą mėnesį pasirašius susitarimą dėl tarpininkaujant Rusijai pasiektų paliaubų, kuriomis buvo užbaigtos pusantro mėnesio besitęsusios kautynės dėl ginčijamo Kalnų Karabacho.

Pagal susitarimą, kurį daugelis armėnų laiko nacionaliniu pažeminimu, Jerevanas sutiko perduoti kai kurias teritorijas Baku.

Nuo to laiko tiek antivyriausybinių protestų dalyviai, tiek vyriausybės vadovo šalininkai reguliariai išeina į gatves, premjerui nepaisant raginimų trauktis iš pareigų.

Ketvirtadienį N. Pašinianas paskelbė, kad birželio 20-ąją vyks pirmalaikiai Armėnijos parlamento rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.