Baltarusijos opozicijai užkirstas kelias organizuoti Laisvės dienos renginį

Minsko miesto milicija atsisakė sudaryti sutartį dėl tvarkos užtikrinimo per opozicijos rengiamą kovo 25-osios Laisvės dienos akciją, pirmadienį pranešė opozicinio Baltarusijos liaudies fronto (BNF) spaudos tarnyba.

Minsko miesto milicija atsisakė sudaryti sutartį dėl tvarkos užtikrinimo per opozicijos rengiamą kovo 25-osios Laisvės dienos akciją. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Minsko miesto milicija atsisakė sudaryti sutartį dėl tvarkos užtikrinimo per opozicijos rengiamą kovo 25-osios Laisvės dienos akciją. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-22 16:13, atnaujinta 2021-03-22 16:14

„BNF visuomeninis susivienijimas „Adradženne“ (Atgimimas) gavo Minsko miesto vykdomojo komiteto Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos pranešimą apie atsisakymą sudaryti sutartį dėl visuomeninės tvarkos užtikrinimo kovo 25 dieną Minske rengiamos masinės akcijos metu“, – naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė spaudos tarnyba.

Minsko milicijos viršininkas Michailas Hrybas savo atsisakymą pagrindė draudimu rengti masinius renginius arčiau nei 50 metrų nuo vyriausybinių institucijų, užtikrinančių saugumą, o platformoje „Telegram“ pasirodžiusius raginimus rengti „ekstremistines“ akcijas pavadino koronaviruso platinimu.

BNF vadovybės nuomone, nė viena iš įvardintų priežasčių nesuteikia teisėto pagrindo atsisakyti užtikrinti viešąją tvarką, o sprendimą dėl suplanuoto masinio renginio teisėtumo turi priimti sostinės valdžia. Paraiškoje akcijos organizavimo vieta visai nebuvo nurodyta, tačiau valdžia jau ne pirmą kartą pasinaudoja suvaržymais dėl koronaviruso, kad uždraustų taikius masinius susibūrimus.

„Milicijos užduotis – užtikrinti tvarką, todėl ji privalo sudaryti sutartį su (renginio) organizatoriais, įsigaliosiančią po to, kai Minsko vykdomasis komitetas peržiūrės organizatorių paraišką dėl akcijos organizavimo“, – nurodė BNF pirmininkas Ryhoras Kastusiovas.

„Jokio oficialaus Minsko vykdomojo komiteto atsakymo dėl akcijos draudimo pareiškėjai (BNF, judėjimas „Už laisvę“, BSDP) iki šiol negavo“, – pridūrė jis.

Ruošdamiesi šiai akcijai organizatoriai stengėsi tiksliai įvykdyti visus įstatymuose numatytus reikalavimus, nors jie neatitinka tarptautinių standartų, sakė BNF atstovai. Tačiau gautas atsakymas rodo, kad sprendimą dėl leidimo arba uždraudimo organizuoti akcijas dabar priima ne įstatyme nustatytos institucijos, o jėgos struktūros.

BNF pažadėjo apskųsti atsisakymą sudaryti sutartį teisme.

Pagal Baltarusijos įstatymus, prieš pateikdami pareiškimą dėl masinio renginio organizavimo jo rengėjai privalo pasirašyti sutartis su milicija, greitosios pagalbos ir komunalinių paslaugų tarnybomis, kurios dirbs organizuojamame renginyje. Be šių sutarčių leidimas akcijai neišduodamas.

Prašymą dėl Laisvės dienai skirto mitingo organizavimo Minsko vykdomajam komitetui pateikė trys juridiniai asmenys: visuomeninė organizacija BNF „Adradženne“, Baltarusijos socialdemokratų partija (BSDP) ir judėjimas „Už laisvę“.

Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas anksčiau paskelbė apie planuojamus bandymus destabilizuoti padėtį šalyje per kovo 25–27 dienomis numatomas protesto akcijas ir pareiškė, kad valdžia imsis griežtų priemonių.

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną, ir tradiciškai Minsko gatvėse vyksta jai skirti renginiai.

Baltarusijos Liaudies Respubliką 1918-aisiais paskelbė nacionalinio judėjimo veikėjų grupė. Kaip savarankiška valstybė BLR egzistavo 1918–1919 metais, vėliau jos vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai iki šiol ginčijasi, ar galima BLR vadinti valstybe – kai kas teigia, jog tai buvo tik bandymas sukurti valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.