Žemyninė Kinija grąžina aštuonis sulaikytus honkongiečius

Aštuoni honkongiečiai, priklausantys demokratijos aktyvistų grupei, kuriai praėjusiais metais nepavyko pasprukti iš Honkongo greitaeige motorine valtimi, pirmadienį buvo grąžinti autonominio miesto pareigūnams, atlikę įkalinimo bausmę žemyninėje Kinijoje.

Valtyje buvę aktyvistai buvo teisiami dėl veiksmų, susijusiu su 2019-aisiais vykusių masinių ir dažnai smurtu pratrūkdavusių protestų dėl demokratijos. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Valtyje buvę aktyvistai buvo teisiami dėl veiksmų, susijusiu su 2019-aisiais vykusių masinių ir dažnai smurtu pratrūkdavusių protestų dėl demokratijos. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 5:36 PM

Ši grupė aktyvistų, savo šalininkų pavadintų „Honkongo dvyliktuku“, praėjusį balandį buvo sulaikyta Kinijos pakrantės apsaugos, kai bandė pasprukti į netoliese esantį Taivaną.

Valtyje buvę aktyvistai buvo teisiami dėl veiksmų, susijusiu su 2019-aisiais vykusių masinių ir dažnai smurtu pratrūkdavusių protestų dėl demokratijos.

Kaltinimai jiems buvo įvairūs: pradedant riaušėmis iki mėginimu padegti, baigiant puolamųjų ginklų turėjimu ir sprogmenų gamyba.

Kai šios grupės nariai pakliuvo į neskaidrios Kinijos teisinės sistemos jurisdikciją, apie juos kurį laiką nieko nebuvo žinoma. Galiausiai jie per uždarą procesą buvo nuteisti dėl neteisėto Kinijos sienos kirtimo.

Pirmadienį aštuoni iš jų buvo perduoti Honkongo policijai, nes atliko savo bausmę.

„Jie deportuoti grupėmis tą dieną, kaip numato įstatymai“, – pareiškime nurodė Jantiano – regiono, kuriame buvo kalinami šie aktyvistai – policija.

Honkongo policija patvirtino jų sugrįžimą savo pareiškime.

Vietinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti, jog dalies aktyvistų galvos buvo uždengtos juodais gobtuvais, kai juos vedė į Honkongo policijos nuovadą, esančia netoli ribos su žemynine Kinija.

Tarp pirmadienį grąžintųjų į Honkongą buvo ir Andy Li.

Prieš mėginimą pabėgti jis buvo sulaikytas pagal pernai Honkonge įsigaliojusį radikalų nacionalinio saugumo įstatymą, primestą Pekino centrinės vyriausybės.

Remiantis šiuo įstatymu buvo sulaikyti jau daugiau kaip 100 žmonių. Griežčiausia pagal šį teisės aktą numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kitas sugrąžintas aktyvistas turi dvigubą Honkongo ir Portugalijos pilietybę.

Sučiuptųjų grupėje buvę du paaugliai – 16 ir 17 metų – į Honkongą buvo grąžinti praėjusių metų gruodį.

Du likę grupės nariai buvo nuteisti ilgesnėmis laisvės atėmimo bausmėmis dėl nelegalaus sienos kirtimo organizavimo, tad jie kol kas lieka kalėjime žemyninėje Kinijoje.

Grąžinti aktyvistai laukia pakartotinio bylos nagrinėjimo Honkonge ir tikriausiai liks suimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.