Pandemijos smaugiamoje Lenkijoje – gydytojų rezidentų akibrokštas: pradėjo streiką

Lenkijai vėl išgyvenant rekordinius susirgimų koronavirusu kiekius, šalies gydytojai rezidentai netikėtai pradėjo streiką ir paskelbė savaitę neateisiantys į darbą.

Rezidentų sąjunga išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašo pacientų, jog privalo atsitraukti nuo jų ir gelbėti savo sveikatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rezidentų sąjunga išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašo pacientų, jog privalo atsitraukti nuo jų ir gelbėti savo sveikatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Lenkija

2021-03-23 12:17, atnaujinta 2021-03-23 12:47

Rezidentų sąjunga išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašo pacientų, jog privalo atsitraukti nuo jų ir gelbėti savo sveikatą. Esą dėl blogo vyriausybės pasiruošimo pandemija tapo nevaldoma, o gydytojai – labiausiai rezidentai – yra verčiami dirbti virš savo jėgų.

Medicinos studijas baigę, praktiką atliekantys ir galutinio egzamino laukiantys rezidentai beveik kasmet streikuoja. Dėl to, jog, trūkstant medikų jie esą nežmoniškai išnaudojami – verčiami už menką uždarbį dirbti ilgus viršvalandžius.

Kilus pandemijai rezidentams teko pagrindinis kovos krūvis, jie siunčiami sunkiausioms užduotims, nors tuo pačiu privalo mokytis baigiamajam egzaminui. Maža to, Vyriausybė rezidentų darbą esą neteisėtai nusprendė pratęsti, iš pavasario į rudenį nukeldama baigiamąjį egzaminą.

Tai ir perpildė rezidentų kantrybės taurę, tad pirmadienį jie pradėjo savaitės trukmės streiką. Skelbiama, kad 3000 rezidentų pasiskelbė sergančiais ir neatėjo į darbą.

Tuo pačiu sąjunga pareikalavo atleisti Sveikatos apsaugos ministrą Adamą Niedzielskį, padidinti finansavimą medicinai ir pagerinti rezidentų darbo sąlygas.

Išsigandusi sumaišties Sveikatos apsaugos ministerija skubiai pranešė, jog rezidentai baigiamąjį egzaminą galės laikyti pasirinktinai – pavasarį arba rudenį.

Vyriausybės patarėjas kovai su panedmija Andrzejus Horbanas sukritikavo rezidentų streiką: jei renkiesi mediko darbą, pirmoje vietoje turi būti paciento, o ne asmeninė gerovė.

A.Horbanas pareiškė, jog trečioji pandemijos fazė plečiasi, ir vyriausybė greičiausiai jau šią savaitę paskelbs visuotinį karantiną. Tai bus padaryta tuo atveju, jei per parą užsikrėtusių bus daugiau kaip 30 tūkst., o taip gali nutikti jau trečiadienį ar ketvirtadienį.

Kaimyninė Vokietija išsigando pandemijos plitimo Lenkijoje ir į savo šalį įvažiuoti leidžia tik tiems lenkams, kurie turi neigiamą COVID-19 testą. Prie Vokietijos sienos susidarė didžiulės automobilių bei pėsčiųjų eilės, mat šioje šalyje dirba daugybė pasienyje gyvenančių lenkų.

Varšuvos ekspertus labai stebina vyriausybės nenoras uždaryti bažnyčių, nors jau uždarytos visos masinių susirinkimų vietos ir žmonės raginami likti namuose. Opozicija kaltina katalikišką Teisės ir teisingumo partiją (TTP) nuolaidžiavimu bažnyčiai.

Tai esą liudija TTP valdybos nario seimūno Mareko Suskio pareiškimas, jog pandemija bažnyčiose tikrai neplinta, nes ten griežtai laikomasi visų saugumo reikalavimų.

Žiniasklaida tuo tarpu nuolat demaskuoja, jog dalis kunigų nepaiso apribojimų ir į mišias įleidžia visus norinčius. Sanitarinė inspekcija pranešė, jog visi asmenys, praėjusį savaitgalį dalyvavę mišiose bažnyčioje Sulove netoli Vroclavo, privalo karantinuotis ir testuotis, mat su jais bendravę visi trys kunigai serga COVID-19.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.