Lenkijos URM iškvietė baltarusių diplomatą dėl Lenkų sąjungos vadovės sulaikymo

Lenkijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį iškvietė Baltarusijos ambasados ministrą patarėją prekybos ir ekonomikos klausimais Aliaksandrą Časnouskį dėl Lenkų sąjungos Baltarusijoje vadovės Andželikos Borys sulaikymo Gardine.

Anot pareiškimo, Lenkų sąjunga Baltarusijoje užsiima lenkų kultūros ir tradicijų puoselėjimu, remia lenkišką švietimą ir lenkų kalbos mokymąsi.(Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Anot pareiškimo, Lenkų sąjunga Baltarusijoje užsiima lenkų kultūros ir tradicijų puoselėjimu, remia lenkišką švietimą ir lenkų kalbos mokymąsi.(Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 12:52 PM

URM reiškia nepritarimą Lenkų sąjungos Baltarusijoje vadovės Andželikos Borys sulaikymui. Vakare Baltarusijos laikinasis reikalų patikėtinis buvo iškviestas į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją. Baltarusijos diplomatijos atstovui buvo nedviprasmiškai pareikšta, kad baltarusių valdžios veiksmai kertasi su Baltarusijos tarptautiniais įsipareigojimais dėl tautinių mažumų gynimo ir dvišaliais Lenkijos ir Baltarusijos įsipareigojimais dėl lenkų mažumos gynimo“, – rašoma URM svetainėje paskelbtame pareiškime.

Anot pareiškimo, Lenkų sąjunga Baltarusijoje užsiima lenkų kultūros ir tradicijų puoselėjimu, remia lenkišką švietimą ir lenkų kalbos mokymąsi.

„Andželikos Borys, prieš kelias dienas perrinktos naujai kadencijai, areštas daro įtaką ne tik geriems santykiams su Lenkija, bet ir tradiciniam baltarusių daugiakultūriškumui“, – pažymi ministerija.

URM paragino „kuo greičiau paleisti Lenkų sąjungos Baltarusijoje vadovę ir padaryti galą savavališkam lenkų mažumos atstovų persekiojimui“.

A. Borys buvo sulaikyta antradienį vakare Gardine. Apie tai ji pati pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

„Važiuoju į Lenino rajono vidaus reikalų valdybą“, – parašė A. Borys.

Vėliau informaciją apie Lenkų sąjungos Baltarusijoje vadovės sulaikymą savo „Twitter“ paskyroje patvirtino Lenkijos užsienio reikalų viceministras Marcinas Pszydaczas.

„Lenkijos URM gavo informacijos, kad sulaikyta Lenkų sąjungos Baltarusijoje pirmininkė Andželika Borys“, – parašė jis.

Pasak viceministro, Lenkijos konsulas nedelsiant išvyko į numanomą A. Borys buvimo vietą.

Lenkijos premjero kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas sakė lenkų žiniasklaidai, kad vėliau trečiadienį šiuo klausimu pasisakys vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis.

Tuo metu baltarusių pareigūnai sakė, kad A. Borys sulaikyta įtariant ją prisidėjus prie neteisėto masinių renginių organizavimo.

„A. Borys atžvilgiu pradėtas administracinis procesas. Jos veiksmuose, atliktuose prieš kelias dienas, nustatyta administracinio teisės pažeidimo pagal administracinių nusižengimų kodekso straipsnį dėl masinių renginių organizavimo tvarkos pažeidimo požymių“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Gardino srities vykdomojo komiteto vidaus reikalų valdybos atstovas.

A. Borys vadovaujama Lenkų sąjunga neregistruota Baltarusijoje. Ji veikia lygiagrečiai Minsko oficialiai pripažįstamai Lenkų sąjungai Baltarusijoje, nuo kurios 2005 metais atskilo.

Vasario pabaigoje Baltarusijos ir Lenkijos santykiuose prasidėjo nauja įtampos aštrėjimo banga. Vasario 28 dieną Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului pasirodžius neoficialiame renginyje, skirtame „prakeiktųjų karių dienai“, Baltarusijos URM įteikė notą Lenkijos laikinajam reikalų patikėtiniui Baltarusijoje Marcinui Wojciechowskiui.

Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului, o vėliau ir generalinio konsulato Gardine vadovui buvo nurodyta išvykti iš Baltarusijos.

Lenkija savo ruožtu paskelbė nepageidaujamais šalyje tris baltarusių diplomatus.

Bresto prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl karo nusikaltėlių heroizavimo, buvo sulaikytas vienas iš renginį organizavusios įstaigos „Lenkų mokykla“ steigėjų. Bresto srities prokuratūra taip pat paragino srities vykdomąjį komitetą sugriežtinti kultūros ir švietimo paslaugas teikiančių organizacijų veiklos kontrolę. Vėliau prokuratūra kreipėsi į teismą dėl „Lenkų mokyklos“ likvidavimo.

„Prakeiktaisiais kariais“ vadinami praėjusio amžiaus 5-ame dešimtmetyje Lenkijoje veikusių antisovietinių ir antikomunistinių pogrindžio organizacijų nariai. Jų lyderiui Romualdui Rajsui, slapyvardžiu „Rudasis“, buvo įvykdyta mirties bausmė už nusikaltimus prieš taikius gyventojus. Jis prisidėjo prie 79 baltarusių nužudymo rytų Lenkijoje 1946 metais, vėliau pripažinto genocido aktu.

Lenkų radikalai heroizuoja R. Rajsą, o lenkų Nacionalinės atminties instituto paskelbtas jo išteisinimas išprovokavo diplomatinį konfliktą tarp Minsko ir Varšuvos. Baltarusija pareikalavo iš Lenkijos oficialių paaiškinimų ir iškvietė į URM šalies ambasadorių. Tąsyk Baltarusijos URM pareiškė, kad tokių nusikaltėlių, kaip „Rudasis“, pateisinti neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.