Mianmaras paleido daugiau kaip 600 sulaikytų protestų prieš perversmininkus dalyvių

Mianmaras trečiadienį paleido daugiau kaip 600 demonstrantų, sulaikytų per protestus prieš perversmininkus, tęsiantis pasipiktinimui dėl chuntos vykdomo šiurkštaus demonstracijų malšinimo.

 Mianmaras paleido daugiau kaip 600 sulaikytų protestų prieš perversmininkus dalyvių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mianmaras paleido daugiau kaip 600 sulaikytų protestų prieš perversmininkus dalyvių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 9:32 AM

Režimas naudojo beveik 300 žmonių gyvybių nusinešusį smurtą, mėgindamas nuslopinti protestus, apėmusius šalį po vasario 1-ąją įvykusio perversmo, kai nuo valdžios buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi.

75 metų Nobelio taikos premijos laureatė trečiadienį turėjo stoti prieš teismą Mianmaro sostinėje Neipide, nagrinėsiančiame kaltinimus baudžiamojoje byloje, galinčius visam laikui jai užkirsti kelią užimti politines pareigas.

Tačiau Aung San Suu Kyi advokatas Khinas Maungas Zawas sakė, kad posėdis buvo perkeltas į balandžio 1-ąją, iškilus vaizdo ryšio sutrikimų dėl chuntos pastangų blokuoti interneto ryšį.

Šalies komercijos sostinėje Jangone daugiau kaip 600 žmonių, sulaikytų per protestus prieš perversmininkus, trečiadienį buvo paleisti iš Inseino kalėjimo.

Šiandien iš Inseino kalėjimo paleidome 360 vyrų ir 268 moteris“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango kalėjimų sistemos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Teisinininkas Khinas Maungas Myintas, atvykęs į Inseino kalėjimą dalyvauti kitų dviejų savo klientų teismo posėdžiuose, sakė, kad apie 10 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku iš įstaigos išvažiavo 16 autobusų, pilnų žmonių.

„Jie buvo išsiųsti į atitinkamas policijos nuovadas, kad sugrįžtų namo... Kai kurie klientai (vėliau) paskambino man ir pranešė, kad buvo paleisti“, – AFP sakė advokatas.

Vietos žiniasklaida parodė paleidžiamus sulaikytuosius, kurių daugelis demonstravo trijų pirštų ženklą, tapusį pasipriešinimo chuntai simboliu. Prie kalėjimo laukę žmonės mojavo jiems ir demonstravo tokį patį ženklą.

Aktyvistai ragino trečiadienį surengti dar vieną „tylųjį streiką“. Gatvės Jangone ir Neipide buvo tuščios.

Pietiniame Mjeiko mieste palei gatves buvo išdėliotos virtinės lėlių, laikančių mažyčius plakatus su užrašais „Mums reikia demokratijos“ ir „Linkime motinai Suu sveikatos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.