Atsinaujinus protestams A. Lukašenkos režimas perėjo į puolimą: gatvėse – karinė technika, sulaikyta apie 500 opozicijos šalininkų

Baltarusijoje milicija šeštadienį sulaikė mažiausiai 245 žmones, sekmadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

 A.Lukašenkos režimas per šeštadienį sulaikė daugiau nei 100 asmenų.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenkos režimas per šeštadienį sulaikė daugiau nei 100 asmenų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Įvykių liudininkai taip pat pasakojo matę specialiosios technikos, įskaitant vandens patrankas, kolonas, judėjusias Minsko centro link.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Įvykių liudininkai taip pat pasakojo matę specialiosios technikos, įskaitant vandens patrankas, kolonas, judėjusias Minsko centro link.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 11:39 AM, atnaujinta Mar 28, 2021, 12:36 PM

„Sekmadienį 9 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku) „Viasna“ turimais duomenimis, kovo 27 dieną šalyje buvo sulaikyti mažiausiai 245 žmonės“, – nurodė centras.

Centras priminė, kad, jo duomenimis, kovo 25 dieną taip pat buvo sulaikyti ne mažiau kaip 245 žmonės.

„Taigi per dvi dienas buvo sulaikyta apie 500 žmonių, iš jų apie 400 – Minske“, – pažymėjo teisių gynėjai.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministerija pranešė, jog į nuovadas dėl administracinių nusižengimų šeštadienį buvo atvežta daugiau kaip 100 žmonių.

Milicija taip pat nurodė, jog nesankcionuoti masiniai renginiai, kuriuos ragino surengti opozicija, šalyje neįvyko.

Masinės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo pernai rugpjūtį, kai Aliaksandras Lukašenka buvo paskelbtas prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju.

Tačiau protestai per žiemą nuslopo, valdžiai ėmusis griežtų priemonių prieš jų dalyvius. Nuo rugpjūčio tūkstančiai žmonių buvo suimti, keli protestuotojai žuvo, o šimtams skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Protestuotojus mobilizuojantis ir jų veiksmus koordinuojantis platformos „Telegram“ kanalas NEXTA šią savaitę paragino šeštadienį pradėti „antrą protestų bangą“.

Minske opozicijos šalininkai planavo iki ankstyvos popietės susirinkti sostinės centre, tačiau jiems sutrukdė kelias gatves ir vieną pagrindinių aikščių užtvėrusi milicija. Apie tai pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Socialiniuose tinkluose išplitusiose ir vietos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose buvo matyti karinių transporto priemonių saugomas miesto centras.

„Viasna“ duomenimis, tarp sulaikytų žurnalistų yra du nepriklausomo naujienų portalo Tut.by redaktoriai.

Anksčiau šį mėnesį šio portalo žurnalistei teismas skyrė 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už tai, kad ji paviešino nutekintus medicinos įrašus, paneigiančius teisėsaugos teiginį, kad milicijos areštinėje miręs protestuotojas buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Nepaisydami dėl represijų Europos Sąjungos įvestų sankcijų, A. Lukašenka ir jo bendražygiai laikosi tvirtai. Nuo 1994 metų 10 mln. gyventojų turinčią šalį geležiniu kumščiu valdantis lyderis tvirtina atlaikęs Vakarų pakurstytą „revoliuciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.