Itin kontroliuojamame Turkmėnistane vyksta pirmieji Senato rinkimai

Turkmėnistane sekmadienį vyksta pirmieji naujai įsteigto Senato rinkimai, tačiau diktatoriškojo Gurbanguly Berdymuchamedovo valdomoje šalyje opozicijos kandidatų nėra.

Turkmėnistano vadovas Gurbanguly Berdymuchamedovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkmėnistano vadovas Gurbanguly Berdymuchamedovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2021, 4:12 PM

Šalies gyventojai šešiose rinkimų apylinkėse – vienoje apylinkėje sostinėje Ašchabade ir penkiose apylinkėse regionuose – balsavo tik dvi valandas: nuo dešimtos valandos ryto iki vidurdienio. Jie rinkosi 48 senatorius iš 112 kandidatų.

Rinkimų nestebėjo nė vienas užsienio stebėtojas.

Šalies valdžia skelbia, kad rinkėjų aktyvumas siekė 98,7 proc., o laimėtojai bus paskelbti kitą savaitę.

Nuo 2006 metų Turkmėnistaną tvirta ranka valdantis G. Berdymuchamedovas taip pat paskirs aštuonis papildomus senatorius. Iš viso naujajame dvejų rūmų parlamente – Nacionalinėje Taryboje – bus 56 senatoriai ir 125 deputatai.

Valstybiniame laikraštyje „Netralny Turkmenistan“ paskelbtose kandidatų anketose nurodoma, kad jie daugiausia yra valstybės tarnautojai.

Šie rinkimai žymi „svarbų etapą ir pradžią naujam puslapiui mūsų šalies parlamentinėje istorijoje“, pažymėjo šalies rinkimų komisija.

Rinkimai „pagerins įstatymų leidybą, leis modernizuoti valdžios institucijas ir toliau demokratizuoti visuomenę“, pabrėžė komisija.

Energijos išteklių turtingas Turkmėnistanas yra viena iš labiausiai represinių valstybių pasaulyje, kur palaikomas 63 metų lyderio kultas. Opozicija šalyje netoleruojama, o žiniasklaida yra griežtai kontroliuojama valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.