Kenijoje būdama 99 metų mirė JAV eksprezidento B. Obamos netikra močiutė

Kenijos vakaruose mirė buvusio JAV prezidento Baracko Obamos 99 metų močiutė Sarah Obama, naujienų agentūrai AFP pirmadienį patvirtino jos dukra.

Kenijoje būdama 99 metų mirė JAV eksprezidento B. Obamos netikra močiutė.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kenijoje būdama 99 metų mirė JAV eksprezidento B. Obamos netikra močiutė.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 2:56 PM

„Tai tiesa, ji iškeliavo pas Viešpatį, ji mirė šįryt“, – sakė senolės dukra Marsat Onyango.

Sarah Obama, savo artimųjų vadinama tiesiog mama Sarah, buvo paguldyta į Jaramogi Ogingos Odingos ligoninę vakariniame Kisumu mieste.

Šeimos atstovas Sheikhas Musa Ismailas sakė, kad senolė maždaug savaitę jautėsi prastai, bet testo dėl COVID-19 rezultatas buvo neigiamas.

Anot jo, buvęs JAV prezidentas „pareiškė užuojautą“.

Tarp vietos gyventojų Sarah Obama ilgą laiką buvo žinoma dėl gardžios košės ir spurgų, kurias patiekdavo vietos mokykloje. Tačiau 2008-aisiais ji sulaukė tarptautinės šlovės, kai B. Obama tapo pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu.

Mama Sarah pagal kraujo ryšį nebuvo B. Obamos giminaitė – ji buvo trečioji JAV eksprezidento senelio iš tėvo pusės, Husseino Onyango Obamos, žmona.

Buvusiam Ilinojaus senatoriui B. Obamai 2006 metais apsilankius Kenijoje, senolė tapo nacionaline įžymybe, o po jo triumfo 2008 metų lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose jos kuklūs namai tapo turistų traukos centru.

S. Obama gimė 1922 metais Viktorijos ežero pakrantėje įsikūrusiame kaime. Jos vyras, JAV eksprezidento senelis H. Onyango Obama, buvo žolininkas ir kaimo vyresnysis, kovęsis britų pusėje Birmoje, dabar vadinamoje Mianmaru.

Teigiama, kad 1975 metais miręs H. Onyango Obama pirmasis savo kaime vietoje ožkenos ėmė dėvėti kelnes. Iš karo Birmoje jis sugrįžo su patefonu ir baltaodės moters, kurią esą vedė, nuotrauka.

„Tvirta, dorybinga“

Nors jų nesiejo kraujo ryšys, JAV eksprezidentas Sarah Obamą vadino močiute.

Kai B. Obama jau eidamas JAV prezidento pareigas 2015-aisiais vėl viešėjo Kenijoje, jis Nairobyje susitiko su S. Obama ir kitais giminaičiais.

Pasitraukęs iš prezidento posto B. Obama 2018 metais aplankė jos namus gimtajame Kogelo kaime. Tąsyk jis pajuokavo, kad negalėjo to padaryti 2015-aisiais, nes jo lėktuvas buvo per didelis nutūpti Kisumu.

Eksprezidentas yra sakęs, kad gerai nepažinojo savo tėvo – pypkiuoti mėgusio ekonomisto Baracko Husseino Obamos vyresniojo.

B. H. Obama vyresnysis su buvusio JAV prezidento motina Ann Dunham susipažino Havajuose. Tačiau kai sūnui buvo vos dveji, jis paliko šeimą ir 1982-aisiais, būdamas 46 metų, žuvo per automobilio avariją Nairobyje.

B. H. Obama vyresnysis dirbo Jomo Kenyattos, 1963 metais atvedusio šalį į nepriklausomybę nuo Britanijos ir vadovavusio jai iki savo mirties 1978-aisiais, vyriausybėje. Visgi jų santykiai pašlijo, ir J. Kenyatta, dabartinio Kenijos prezidento Uhuru Kenyattos tėvas, atleido B. H. Obamą vyresnįjį ir užkirto jam kelią užimti kitus postus vyriausybėje, pastūmėdamas jį į alkoholizmo liūną.

U. Kenyatta pirmadienį sakė, kad šalis „neteko tvirtos, dorybingos moters, matriarchės, kuri telkė Obamų šeimą ir buvo šeimos vertybių ikona“.

Prezidentas sakė, kad Sarah Obama bus prisimenama dėl savo labdaringos veiklos, nurodęs, kad ji savo gimtajame kaime inicijavo kelis bendruomenės vystymo projektus.

Mama Sarah bus palaidota antradienį Kogele laikantis islamo tradicijų, sakė šeimos atstovas Sh. M. Ismailas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.