Lenkijos valdančiuosius vėl purto skandalas: partijos patikėtinio kišenėje – daugiau turto negu pajamų

Didžiausio Rytų Europoje naftos koncerno „Orlen“ vadovo Danielio Obajteko pavardė Lenkijos valdantiesiems dar visai neseniai kėlė pasididžiavimą, bet dabar dėl jo krinta aukščiausių politikų reitingai.

Prieš trejus metus D.Obajtekas buvo paskirtas vadovauti koncernui „Orlen“, o pastarąjį pusmetį vis dažniau buvo kalbama, kad jis taps Lenkijos premjeru.<br>Reuters nuotr.
Prieš trejus metus D.Obajtekas buvo paskirtas vadovauti koncernui „Orlen“, o pastarąjį pusmetį vis dažniau buvo kalbama, kad jis taps Lenkijos premjeru.<br>Reuters nuotr.
„Orlen“ vadovas Danielis Obajtekas (kairėje), Lenkijos premjeras Mateuszas Morawiecki ir buvęs Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Orlen“ vadovas Danielis Obajtekas (kairėje), Lenkijos premjeras Mateuszas Morawiecki ir buvęs Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Mar 31, 2021, 8:20 AM

Kai Lenkijos žiniasklaida demaskavo 45 metų D.Obajteko neaiškų praturtėjimą, susirūpino šalį valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Ši politinė jėga prisistato kaip paprastų žmonių atstovė: nuolatos pabrėžiama, kad TTP nariai į politiką eina ne dėl praturtėjimo, bet vedami patriotizmo ir atsidavimo tautai.

Prieš šešerius metus TTP laimėti Seimo rinkimus padėjo restorane dviejų padavėjų slapta padaryti garso įrašai, demaskavę ankstesnės aukščiausios valdžios korupciją ir išlaidavimą.

TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis tuomet tautai paskelbė, kad jo partija valdys visiškai kitaip, iš TTP negailestingai bus šalinami nesąžiningi politikai.

Netoli Krokuvos esančios nedidelės Pcimo apylinkės tuometis seniūnas D.Obajtekas garsėjo kaip geras vadybininkas bei didžiulis J.Kaczynskio garbintojas.

TTP vadovai atkreipė dėmesį į šį aktyvų, religingą politiką ir ėmė patikėti jam valdyti vis didesnes valstybines įmones.

Prieš trejus metus D.Obajtekas buvo paskirtas vadovauti „Orlen“, o pastarąjį pusmetį vis dažniau buvo kalbama, jog J.Kaczynskis jį paaukštins iki Lenkijos premjerų. Prognozuojama, jog 2025 m. pasibaigus antrai Andrzejaus Dudos kadencijai TTP į šalies prezidentus siūlys dabartinį premjerą Mateuszą Morawieckį, o šio vietą užims aktyvusis D.Obajtekas.

Įtartina buto kaina

Bet D.Obajteko autoritetas netikėtai susvyravo po to, kai dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pradėjo domėtis jo turtų kilme.

Ypač įtartinas pasirodė 187 kv. metrų buto su didžiule terasa įsigijimas Varšuvos Bemovo mikrorajone.

Tokio būsto kvadratinio metro vidutinė vertė yra 12,5 tūkst. zlotų (2,7 tūkst. eurų), tačiau D.Obajtekas mokėjo tiktai po 6,9 tūkst. zlotų (1,5 tūkst. eurų).

Spėjama, kad milijonu zlotų (apie 220 tūkst. eurų) pigiau butas D.Obajtekui buvo parduotas todėl, kad jo vadovaujamas „Orlen“ pasirašė rėmimo sutartį su namą stačiusios bendrovės išlaikoma futbolo komanda.

Buvęs šalies generalinis prokuroras Januszas Kaczmarekas pareiškė: tokie sutapimai panašūs į ekonominę korupciją ir atitinkamos tarnybos privalo ištirti įtarimus.

Žurnalas „Newsweek“ atskleidė, jog D.Obajtekas turi dar įsigijęs butų, namų, žemės sklypų, kurių dalies, spėjama, nenurodė turto deklaracijose.

Be to, nemažai objektų D.Obajtekas įregistravo savo giminaičių vardu.

Opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) frakcijos Seime pirmininkas Cezary Tomczykas pareiškė, jog D.Obajtekas turtą įsigijo 7 kartus brangiau, nei kad legaliai uždirbo pinigų.

Priminė seną nuodėmę

D.Obajtekas kaltinimus neigia ir paprašė, jog prokuratūra ištirtų jo turto legalumą. PPP pareiškė netikinti, kad TTP pavaldi prokuratūra demaskuos D.Obajteko sukčiavimus, todėl paskelbė įkurianti specialią komisiją, kuri irgi tai tirs.

Žiniasklaida priminė, jog prokuratūra D.Obajtekui buvo iškėlusi bylą dar dirbant Pcimo viršaičiu. Įtarta, kad būdamas valstybės tarnautojas jis ir toliau slapta vadovavo vienai elektros instaliavimo darbų firmai, nors to daryti negalėjo.

Be to, spėta, jog D.Obajtekas naudojosi savo tarnybine padėtimi, kad pakenktų konkuruojančiai įmonei.

Teisminis bylos nagrinėjimas užtruko, o šalį ėmus valdyti TTP tyrimas išvis buvo nutrauktas.

Pelnosi ir draugė

Norėdamas skubiai paneigti kaltinimus D.Obajtekas privalėjo paviešinti savo turto deklaracijas. To nedarydamas įtarimų nesumažino, nes valdančiųjų kontroliuojamos Lenkijos prokuratūros tyrimo objektyvumu mažai kas tiki.

Juolab paaiškėjo, kad D.Obajtekas „Orlen“ įdarbino septynis buvusius Centrinio antikorupcinio biuro darbuotojus.

Žurnalas „Newsweek“ klausė: negi priimdamas saugumo agentus D.Obajtekas vylėsi, kad pareigūnai užsimerks į jo gudrybes?

Dienraščio „Rzeczpospolita“ spėjimu, diskusijos apie keistai įgytus ir slepiamus D.Obajteko turtus pakenks TTP kuriamam nekorumpuotų politikų partijos įvaizdžiui.

Maža to, paaiškėjo, jog pelningas pareigas valstybinėse įmonėse gavo ir brangaus turto prisipirko ir D.Obajteko gyvenimo partnerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.