Nigeryje artėjant prezidento inauguracijai sužlugdytas „bandymas įvykdyti perversmą“

Nigeryje elitinių pajėgų kariai trečiadienį paryčiais užkirto kelią „bandymui įvykdyti perversmą“, pranešė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Gyventojai anksčiau pranešė, kad vidurnaktį girdėjo šalia prezidentūros sostinėje Niamėjuje aidėjusius šūvius. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Gyventojai anksčiau pranešė, kad vidurnaktį girdėjo šalia prezidentūros sostinėje Niamėjuje aidėjusius šūvius. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-31 18:11

Tokia žinia nuskambėjo likus vos dviem dienoms iki istorinio Mohamedo Bazoumo prisaikdinimo šios nestabilios Sachelio regiono valstybės prezidentu.

Gyventojai anksčiau pranešė, kad vidurnaktį girdėjo šalia prezidentūros sostinėje Niamėjuje aidėjusius šūvius.

„Buvo areštuoti keli kariuomenės nariai, atsakingi už šį bandymą įvykdyti valstybės perversmą“, – pažymėjo su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs šaltinis.

„Prezidento sargyba reaguodama sutrukdė šiai karių grupei prisiartinti prie prezidento rūmų“, – pridūrė šaltinis.

Niamėjaus plynaukštės rajone, kuriame yra prezidento oficialioji rezidencija ir biurai, vienas gyventojas naujienų agentūrai AFP pasakojo: „Buvo apytiksliai 3 valanda. Girdėjome, kaip buvo šaudoma iš sunkiųjų ir lengvųjų ginklų. Tai truko maždaug 15 minučių ir tada liovėsi, o paskui aidėjo šūviai iš lengvųjų ginklų.“

„Šaudymas truko maždaug 20 minučių, – patvirtino kitas gyventojas.

Trečias gyventojas kalbėjo apie „intensyvų šaudymą, panaudojant sunkiuosius ir lengvuosius ginklus“.

Naujienų portalas „ActuNiger“ pranešė, rimtis sostinėje vėl įsivyravo apie 4 valandą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose trumpuose (vos kelių sekundžių trukmės) vaizdo įrašuose, girdėti visiškoje tamsoje aidinčios pavienės šūvių papliūpos.

Kol kas šių vaizdo įrašų nepriklausomai nepavyko patvirtinti.

JAV ambasada pranešė iki atskiro pranešimo stabdanti konsulinių paslaugų teikimą, taip pat patarė savo darbuotojams nevykti į darbą. Paryžiaus ambasada irgi paragino Prancūzijos piliečius likti namuose.

Įtariamą perversmą pamėginta įvykdyti penktadienį ruošiantis prisaikdinti M. Bazoumą – pirmąjį demokratiškai išrinktą Nigerio lyderį nuo nepriklausomybės nuo Prancūzijos paskelbimo 1960 metais.

M. Bazoumas yra kadenciją baigiančio prezidento Mahamadou Issoufou dešinioji ranka, anksčiau dirbęs vidaus reikalų ministru jo vyriausybėje. M. Issoufou savanoriškai palieka savo postą, kuriame išdirbo dvi penkerių metų kadencijas, o tokį jo sprendimą šiltai pasveikino Prancūzija ir kitos valstybės.

M. Bazoumo pergalę antrajame rinkimų ture vasario 2 dieną šį mėnesį patvirtino Konstitucinis Teismas.

Antroje vietoje likęs eksprezidentas Mahamane'as Ousmane'as užginčijo rezultatus, tvirtindamas, kad jis yra tikrasis nugalėtojas.

M. Ousmane'as ragino rengti „taikius žygius“ visoje šalyje, tačiau valdžia trečiadienį planuoto opozicijos protesto išvakarėse uždraudė tą akciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.