Daugiau kaip 1 000 opozicijos šalininkų sulaikyta Baltarusijoje kovą, sako aktyvistai

Kovo mėnesį Baltarusijoje už dalyvavimą protestuose ir opozicijos simbolius sulaikyti daugiau kaip 1,1 tūkst. žmonių, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Daugiau kaip 1 000 opozicijos šalininkų sulaikyta Baltarusijoje kovą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau kaip 1 000 opozicijos šalininkų sulaikyta Baltarusijoje kovą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 8:52 AM

„Tęsiasi taikių protesto akcijų dalyvių sulaikymas, taip pat savavališkas piliečių sulaikymas už BČB simbolių (baltai raudonai baltų vėliavų – BNS) naudojimą, taip pat ir privačiose gyvenamosiose vietose. Iš viso „Viasna“ turi informacijos apie 1 139 žmonių (841 iš jų – Minske) sulaikymą“, – sakė žmogaus teisių aktyvistai.

„Viasna“ nurodė, kad centrui žinoma apie kone 500 teismo sprendimų: 395 atvejais paskirtas administracinis areštas, 82 – bauda.

Žmogaus teisių aktyvistai taip pat teigė, kad renka informaciją apie žmones, kurių baudžiamasis persekiojimas yra susijęs su rinkimų kampanijos įvykiais ir po jų. Balandžio 1 dienos duomenimis, surinkta apie tūkstantį tokių žmonių vardų ir pavardžių iš įvairių Baltarusijos miestų.

Pasak žmogaus teisių centro „Viasna“, 325 asmenys iš šio sąrašo yra politiniai kaliniai.

Baltarusiją kelis mėnesius krėtė masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus.

Jo oponentai sako, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja, kandidatavusi vietoj savo įkalinto vyro.

Baltarusijos saugumo pajėgos ėmėsi griežtų represijų prieš protestuotojus, sulaikė demonstrantų ir privertė opozicijos lyderius palikti šalį.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų.

Tačiau protestų judėjimas buvo palaipsniui nuslopintas, masiškai sulaikant žmones. Šimtai jų tvirtina, kad sulaikyti buvo kankinami.

Protestuotojus mobilizuojantis ir jų veiksmus koordinuojantis platformos „Telegram“ kanalas NEXTA praėjusią savaitę paragino pradėti „antrą protestų bangą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.