Teisių gynimo grupės ragina rusus prisiimti atsakomybę už pažeidimus Sirijoje

Maskvoje veikiančios teisių gynimo grupės penktadienį paskelbė ataskaitą apie Rusijos vaidmenį dešimtmetį trunkančiame Sirijos kare ir paragino rusus prisiimti atsakomybę už pažeidimus šioje šalyje.

„Per šešis mėnesius nuo Rusijos bombardavimo pradžios aukų buvo daugiau nei per dvejus Sirijos bombardavimo metus“, – sakė ši moteris, kuri vienu metu svėrė tik 33 kilogramus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Per šešis mėnesius nuo Rusijos bombardavimo pradžios aukų buvo daugiau nei per dvejus Sirijos bombardavimo metus“, – sakė ši moteris, kuri vienu metu svėrė tik 33 kilogramus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 2:53 PM

Tai pirmoji Rusijos teisių gynėjų ataskaita apie Sirijos konfliktą. Ji paskelbta minint karo šioje šalyje pradžios 10-ąsias metines ir ja siekiama informuoti apie Rusijos kariškių veiksmų Sirijoje aukas – Kremliui palankios žiniasklaidos nutylimu klausimu.

Ataskaitos išvados neatitinka Maskvos oficialios linijos ir prezidento Vladimiro Putino pagyrų Rusijos kariškiams, 2015 metais įsitraukusiems į Sirijos konfliktą „teroristams“ pašalinti ir Basharo al Assado vyriausybei paremti.

Garsiausios Rusijos teisių gynėjų grupės „Memorial“ ir kelių kitų organizacijų parengtoje 200 puslapių ataskaitoje pateikiami daugiau kaip 150 Sirijos įvykių liudininkų liudijimai.

„Didžioji dauguma davusių mums interviu Rusiją laiko ne gelbėtoja, o destruktyvia užsienio jėga, kurios karinė ir politinė intervencija padėjo sustiprinti jų šaliai vadovaujantį karo nusikaltėlį“, – nurodo organizacijos.

„Kai kurie mūsų apklaustų žmonių sakė, kad jie ar jų artimieji buvo Rusijos bombardavimų aukos“, – nurodoma ataskaitoje.

Joje Rusija kaltinama tokiais Sirijoje padarytais pažeidimais, kaip civilių bombardavimas nesirenkant taikinių, parama Sirijos režimui, kaltinamam žiauriais nusikaltimais, įskaitant cheminių ginklų naudojimą ir žmonių mirtį nuo bado apsiaustuose miestuose.

Ataskaitoje Maskva raginama atlikti nepriklausomą tyrimą dėl rusų armijos vykdyto bombardavimo Sirijoje ir sumokėti kompensacijas nukentėjusiesiems.

Dvejus metus rengtos ataskaitos autoriai negalėjo nuvykti į Siriją. Jie apklausė sirus, pabėgusius nuo karo į Libaną, Turkiją, Vokietiją, Rusiją ir kitas šalis.

Viena moteris iš Chomso miesto Vaero rajono, kuris buvo apsiaustas nuo 2013 iki 2016 metų, ataskaitos rengėjams tvirtino, kad Rusijos įsikišimas sustiprino Sirijos režimą.

„Per šešis mėnesius nuo Rusijos bombardavimo pradžios aukų buvo daugiau nei per dvejus Sirijos bombardavimo metus“, – sakė ši moteris, kuri vienu metu svėrė tik 33 kilogramus.

Aktyvistai sako norintys, kad kuo daugiau rusų perskaitytų jų ataskaitą ir „suprastų savo atsakomybę už tai, kas jų vardu vykdoma Sirijoje“.

„Jautėme kartėlį ir gėdą dėl to, kaip davusieji mums interviu sirai vertina rusus“, – nurodė jie.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.