Bulgarijos parlamento rinkimų rezultatai žada keblumus formuojant koaliciją

Ilgamečio Bulgarijos premjero Boiko Borisovo centro dešinioji partija surinko daugiausiai balsų per sekmadienį vykusius rinkimus, rodo pirmadienį paskelbti negalutiniai rezultatai, bet suformuoti valdančiąją koaliciją gali būti keblu, į antrą vietą iškilus antisisteminei partijai.

 Bulgarijos parlamento rinkimų rezultatai žada keblumus formuojant koaliciją.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Bulgarijos parlamento rinkimų rezultatai žada keblumus formuojant koaliciją.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2021, 3:33 PM

Suskaičiavus 72 proc. balsalapių, valdančioji partija GERB buvo surinkusi 25,8 proc. balsų. Antras su 18,2 proc. balsų lieka naujasis populistinis judėjimas „Yra tokia tauta“ (ITN), vadovaujamas populiaraus televizijos laidų vedėjo ir muzikanto Slavio Trifonovo. Treti buvo socialistai, surinkę 14,9 proc. balsų.

Dar vienas ženklas, bylojantis apie elektorato susiskaldymą – faktas, kad su korupcija žadantis kovoti liberalios pakraipos trijų partijų aljansas „Demokratinė Bulgarija“ (DB) sulaukė 10 proc. rinkėjų palaikymo, o etniniams turkams atstovaujantis Judėjimas už teises ir laisves (DPS) užsitikrino 9 proc. balsų.

Kairiojo sparno grupių koalicija „Nenusileiskime! Šalin Mafiją!“, sustiprėjusi po pernai vykusių protestų prieš vyriausybę, gavo apie 5 proc. balsų.

Jau dabar akivaizdu, kad B. Borisovas negalės vienas formuoti vyriausybės, o rasti sąjungininkų stabuliam kabinetui sudaryti jam gali būti sunku.

61 metų B. Borisovas, vadovaujantis GERB nuo jos įkūrimo 2006 metais, Bulgarijai vadovavo pastaruosius 11 metų.

Dauguma politinių grupių jau atmetė galimybę bendradarbiauti su GERB. Ekspertai prognozavo, kad derybos dėl koalicijos gali tęstis ištisas savaites, taip pat neatmetė galimybės, kad teks surengti naujus rinkimus.

„Pirmąkart per 11 metų labai stipri populistinė jėga, tokia kaip „Yra tokia tauta“, atsidurs parlamente. Tai reiškia, kad priešakyje mūsų laukia politinio nestabilumo laikotarpis“, – prognozavo politikos analitikas Ognianas Minčevas.

„Tai yra labai dinamiškų politinių pokyčių Bulgarijoje pradžia. Jie tęsis tolesnius dvejus ar trejus rinkimus, o naujas [balsavimas] jau čia pat“, – pridūrė ekspertas.

B. Borisovas ragino oponentus bendradarbiauti ir suformuoti plačią valdančiąją koaliciją.

Per „Facebook“ paskelbtame pareiškime B. Borisovas užsiminė, kad galėtų būti suformuota ekspertų vyriausybė, remiama plačios parlamento daugumos.

„Siūlau jums taiką. Paskirkime ekspertus, ir iki gruodžio galėsime įveikti pandemiją bei judėti į priekį, – rašė jis. – Tai mano pasiūlymas jums visiems. Išrinkime geriausius žmones darbui atlikti. Mūsų jėga vienybėje.“

Centrinė rinkimų komisija turėtų paskelbti galutinius rezultatus iki ketvirtadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.