„Amnesty International“ pasmerkė turtingųjų šalių politiką dėl COVID-19 vakcinų

Turtingosios šalys neatlaiko net ir „rudimentinio“ testo dėl tarptautinio solidarumo, stengdamosi apsirūpinti vakcinomis nuo koronaviruso, trečiadienį pareiškė žmogaus teisių grupė „Amnesty International“, taip pat apkaltinusi Kiniją ir kitas valstybes, kad jos pažeidinėja žmogaus teises prisidengdamos COVID-19 pandemija.

A. Callamard ragino nedelsiant paspartinti pasaulines skiepijimo pastangas, pareiškusi, kad jos yra „esmingiausias, nors ir rudimentinis, pasaulio gebėjimo bendradarbiauti testas“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
A. Callamard ragino nedelsiant paspartinti pasaulines skiepijimo pastangas, pareiškusi, kad jos yra „esmingiausias, nors ir rudimentinis, pasaulio gebėjimo bendradarbiauti testas“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 11:53 AM

Savo metinėje ataskaitoje „Amnesty“ pabrėžia, kad pasaulinė sveikatos krizės iškėlė į pirmą planą „sugedusią“ šalių praktiką, taip pat akcentavo, jog vienintelė išeitis yra tarptautinis bendradarbiavimas.

„Pandemija nemaloniai atskleidė pasaulio nesugebėjimą veiksmingai ir sąžiningai bendradarbiauti“, – sakė Agnes Callamard, praeitą mėnesį paskirta „Amnesty“ generaline sekretore.

„Turtingiausios šalys faktiškai įgijo beveik monopoliją į vakcinų pasaulines atsargas, palikdamos mažiausiai išteklių turinčias šalis grumtis su sunkiausiais padariniais sveikatos apsaugai ir žmogaus teisėms“, – pridūrė ji.

„Amnesty“ griežtai kritikavo ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą išvesti Vašingtoną iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) siaučiant COVID-19 pandemijai, nors jo įpėdinis Joe Bidenas šį žingsnį atšaukė.

A. Callamard ragino nedelsiant paspartinti pasaulines skiepijimo pastangas, pareiškusi, kad jos yra „esmingiausias, nors ir rudimentinis, pasaulio gebėjimo bendradarbiauti testas“.

Didėjanti nelygybė

Nuo 2019 metų pabaigos, kai naujasis koronavirusas pirmąkart buvo aptiktas Kinijoje, pandemija nusinešė daugiau kaip 2,8 mln. žmonių gyvybių. Pasaulyje COVID-19 buvo patvirtinta jau mažiausiai 130 mln. žmonių.

Nors tarptautinės organizacijos reguliariai ragino pasaulį demonstruoti solidarumą, duomenys rodo, kad vakcinų klausimu nelygybė tarp šalių didėja.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP statistika, daugiau kaip pusė iš 680 mln. pasaulyje suleistų vakcinų nuo COVID-19 dozių buvo suvartotos turtingosiose šalyse, tokiose kaip JAV, Jungtinė Karalystė ir Izraelis. Neturtingiausios valstybės iki šiol yra gavusios tik 0,1 proc. šio kiekio.

Kovo pabaigoje PSO perspėjo dėl didėjančios nelygybės skirstant vakcinas.

„Amnesty International“ rėmė tokias iniciatyvas kaip PSO dalijimosi informacija apie vakcinas programa C-TAP.

Šia iniciatyva iki šiol buvo naudojamasi mažiau nei leidžia jos pajėgumai, didinant gamybos pajėgumus ir plečiant vakcinų gamintojų tinklą, ypač Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje, pabrėžė PSO.

„Amnesty“ atmetė „nereikšmingas, nevisavertes“ priemones, tokias kaip Didžiojo dvidešimtuko (G-20) sprendimas įšaldyti skolų grąžinimą 77 valstybėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.