Baltarusijos žmogaus teisių centro „Viasna“ vadovas A. Bialiackis iškviestas į apklausą

Baltarusijos žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis iškviestas į apklausą Tyrimų komitete. 

Baltarusijos žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 11:41 AM

„Šiandien žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis buvo iškviestas į Tyrimų komiteto centrinį aparatą apklausai kaip liudytojas. Į apklausas taip pat kviečiami žmogaus teisių gynėjai Svetlahorske ir Mozyriuje“, – pranešė centras trečiadienį savo „Telegram“ kanale. 

Teisių gynėjų duomenimis, procesiniai veiksmai atliekami tiriant baudžiamąją bylą, iškeltą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už asmenų apmokymą ar kitokį rengimą dalyvauti grupiniuose veiksmuose, šiurkščiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką, taip pat tokios veiklos finansavimą. 

Vasario 16 dieną teisėsaugininkai surengė 90 kratų žmogaus teisių centro „Viasna“, Radioelektronikos pramonės darbuotojų profsąjungos ir Baltarusijos žurnalistų sąjungos narių gyvenamosiose vietose. 

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija, kratos buvo surengtos Tyrimų komiteto pavedimu, tiriant baudžiamąją bylą dėl veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką, organizavimo ir rengimo.

Ministerijos atstovų teigimu, kratų pagrindu tapo operatyvinių veiksmų prieš asmenis ir organizacijas, kurie organizavo ir finansavo protestus, rezultatai. 

Baltarusijoje teberengiami protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas jau tris dešimtmečius šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka, rezultatus.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo. Pastaruoju metu protesto akcijos yra vietinio pobūdžio.

Kovo 1 dieną Baltarusijoje įsigaliojo naujasis administracinių nusižengimų kodeksas, numatantis griežtesnes bausmes taikių protestų, rengiamų be valdžios leidimo, dalyviams. Maksimali bauda už tokį nusižengimą yra apie 1 900 eurų, o maksimali administracinio arešto trukmė – 30 parų.

„Viasna“ duomenimis, šalyje per praėjusį mėnesį iš viso sulaikyta daugiau nei 1 100 antivyriausybinių protestų dalyvių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.