Kijevas: Ukraina nesiekia paaštrinti padėties Donbase

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas, trečiadienį paskelbtame interviu komentuodamas situaciją dėl Rusijos pajėgų telkimo netoli Ukrainos sienų, pareiškė, kad šiuo metu vyksta „visų procesų aktyvavimas“, bet patikino, jog Kijevas siekia užkirsti kelią konflikto eskalavimui Donbase.

Kijevas: Ukraina nesiekia paaštrinti padėties Donbase.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kijevas: Ukraina nesiekia paaštrinti padėties Donbase.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 2:02 PM

„Reikėtų pasakyti, kad rusai niekada iš ten savo kariuomenės neišvedė. Prasidėjus karo veiksmams, [karių] ten nuolat laikoma daug. Tačiau šiandien vyksta tam tikras visų procesų aktyvavimas“, – interviu leidiniui LB.ua sakė O. Danilovas, atsakydamas į klausimą, ar artimiausiu metu galėtų paaštrėti padėtis separatistinio konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje.

NSGT vadovas pažymėjo, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis daro viską, kad užkirstų kelia kovos veiksmų intensyvėjimui šalies rytuose.

„Neplanuojame niekaip aštrinti padėties, nes vertiname kiekvieno mūsų kario gyvybę ir norime, kad viskas kuo greičiau baigtųsi. Prezidentas daro viską, kas nuo jo priklauso“, – pabrėžė O. Danilovas.

Komentuodamas tolesnius Kijevo veiksmus, NSGT sekretorius nurodė: „Mūsų požiūriu situacija yra gana paprasta: žmogaus gyvybė yra didžiausia vertybė, kaip pabrėžia [V. Zelenskis]. Šiuo metu tikrai nesiruošiame imtis kokių nors provokuojamų veiksmų Rusijos Federacijos atžvilgiu.“

Anksčiau ukrainiečių kariuomenės vadas Ruslanas Chomčakas teigė, kad Maskva telkia pajėgas šalia Ukrainos šiaurinių, rytinių ir pietinių sienų.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija gali savo nuožiūra perkelti karius savo teritorijoje, siekdama užtikrinti savo saugumą, ir kad tokie manevrai nekelia grėsmės kitoms valstybėms.

„Palei Rusijos Federacijos sienų perimetrą stebimas padidėjęs NATO šalių ginkluotųjų pajėgų, kitų junginių, atskirų šalių aktyvumas. Visa tai mus įpareigoja būti budriems“, – pažymėjo D. Peskovas.

Tuo metu Vašingtonas mano, kad Maskva skleidžia dezinformaciją apie savo veiksmus Rytų Ukrainoje, praėjusią savaitę sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

Penktadienį V. Zelenskis pareiškė, jog ukrainiečių kariuomenė yra pajėgi atremti bet kokį puolimą ir kad šis faktas sustiprina Kijevo pozicijas, kalbant apie galimybę išspręsti konfliktą diplomatiniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?