Rusijai pačiai tragiškai trūksta vakcinos, bet „Sputnik V“ siūlomas visam pasauliui

Rusija dosniai siūlo kitoms valstybėms savo vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“, tačiau iš tiesų skiepų tragiškai stinga šios šalies viduje.

Rusija dosniai siūlo kitoms valstybėms savo vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“, tačiau iš tiesų skiepų tragiškai stinga šios šalies viduje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusija dosniai siūlo kitoms valstybėms savo vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“, tačiau iš tiesų skiepų tragiškai stinga šios šalies viduje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Apr 7, 2021, 6:48 AM

Dar pernai gruodžio pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė visuotinio gyventojų skiepijimo pradžią. Planai buvo ambicingi – iki šiųmetės liepos paskiepyti 60 procentų šalies piliečių (iš viso – 65 mln. žmonių) ir suformuoti vadinamąjį bandos imunitetą.

Tačiau viskas strigo nuo pat pradžių. Per tris mėnesius visoje šalyje buvo paskiepyti vos 5 mln. žmonių. Per parą vakcinos sulaukia ne daugiau kaip 0,1 proc. gyventojų. Jei toks tempas bus išlaikytas, tuomet pasiekti 60 proc. paskiepytų ribą užtruktų kone pusantrų metų.

Viena vertus, nemažai žmonių patys nenori skiepytis. Tačiau katastrofiškai stinga ir vakcinų, nors Maskva didžiuojasi jas sukūrusi pirmoji pasaulyje.

Užtat užsieniui „Sputnik V“ Kremlius negaili. Ši vakcina jau įregistruota daugiau kaip pusšimtyje valstybių – nuo skurdokai gyvenančių Bolivijos ar Venesuelos iki Slovakijos, Vengrijos ar Čekijos.

Tiesa, kol kas rusai patiekė skiepų toli gražu ne visiems. Galbūt dėl to, kad pirmenybė teikiama saviems piliečiams? Oficialiai – taip, tačiau kovo pradžioje 73 regionams, kuriuose gyvena 87 procentai žmonių, buvo patiekta vos per 4,5 mln. dozių.

Pastarosiomis savaitėmis iš daugelio vietovių plaukia pranešimai, kad vakcinų stinga. O tai tik padeda plisti koronavirusui. Antai Volgogrado srityje, kuri vietoj žadėtos 96 tūkst. vakcinų siuntos sulaukė tik 60 tūkst., sergamumas viršijo 600 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Kemerovo sritis, kurioje žmonių gyvena panašiai, vietoj planuotų 94 tūkst. vakcinų gavo net 132 tūkst., todėl sergamumas ten – net 2,5 karto mažesnis.

Apskritai „Sputnik V“ paskirstymas tapo sistemine problema, nes niekas nesupranta, kokiais kriterijais remiamasi. Tikrai ne COVID-19 sergantiems skirtų lovų skaičiumi, ir ne gyventojų amžiumi ar jų rizikos grupėmis.

Tarp visiškų autsaiderių – Šiaurės Kaukazo respublikos, nors jose mirtingumas praėjusiais metais išaugo labiausiai, todėl vakcinų jos turėtų lyg ir sulaukti pirmiausia.

O skiepijimo tempas – išvis nesuvokiamas. Antai daugiau nei 3 mln. gyventojų turinčiame Dagestane per parą „Sputnik V“ suleidžiamas vos 800 žmonių. Tą lemia ir jų požiūris: ši respublika vietoj 94 tūkst. vakcinų gavo tik 25 tūkst., tačiau sugebėjo panaudoti tik du trečdalius.

Todėl akivaizdu, kad suformuoti kolektyviniam imunitetui prireiks dar maždaug 16-18 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.