Vokietija ves dvišales derybas su Rusija dėl „Sputnik V“ įsigijimo

Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas paskelbė apie dvišalius pokalbius su Rusija dėl galimo „Sputnik V“ vakcinos pirkimo, jei preparatas bus registruotas Europos Sąjungoje (ES).

Europos Komisija pareiškė, kad nesudarinės sutarčių dėl „Sputnik V“.<br>123rf.com nuotr.
Europos Komisija pareiškė, kad nesudarinės sutarčių dėl „Sputnik V“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2021, 12:13 PM, atnaujinta Apr 8, 2021, 1:08 PM

Ministras pabrėžė, kad pirmiausiai reikia sulaukti vakcinos registracijos ES. „Kad tai būtų padaryta, Rusija turi pateikti duomenis“, – sakė jis.

Antras klausimas tada, anot J. Spahno, bus vakcinos užsakymas. Europos Komisija pareiškė, kad nesudarinės sutarčių dėl „Sputnik V“, kaip su kitomis vakcinų gamintojomis, pavyzdžiui „Biontech“/“Pfizer“. „Tada aš ir ES sveikatos ministrų taryboje sakiau, kad mes vesime dvišales derybas su Rusija ir pirmiausiai dėl to – kada apskritai ir kokie kiekiai galėtų būti gauti“, – kalbėjo J. Spahnas.

Anot jo, atsižvelgiant į situaciją, svarbu, kad siuntos pasiektų Vokietiją „per ateinančius du-keturis, penkis mėnesius – nes priešingu atveju mes ir taip turėsime daugiau nei pakankamai vakcinos“. Todėl iš Rusijos tikimasi tvirtų pažadų, „kada ir kokie kiekiai po registracijos galėtų pasiekti ir Vokietiją“.

Vokietijos Nuolatinės skiepų komisijos (STIKO) pirmininkas Thomas Mertensas ZDF laidai „Morgenmagazin“ sakė, kad publikuoti duomenys apie „Sputnik V“ vakciną „atrodo labai gerai“. Tačiau jis pridūrė nežinąs, kokios papildomos informacijos turi Europos vaistų agentūra (EVA). „Jei vakcina bus patikrinta ir registruota, aš asmeniškai prieš ją nieko neturėčiau“, – pabrėžė ekspertas.

Kanclerė Angela Merkel, komentuodama Berlyno poziciją dėl „Sputnik V“, sakė, jog Vokietija „turėtų naudoti bet kurią vakciną, kuri buvo patvirtinta“ Europos vaistų agentūros.

Praėjusį mėnesį Amsterdame įsikūrusi EVA pradėjo „Sputnik V“ tęstinę peržiūrą – tai yra svarbus žingsnis norint patvirtinti šį pirmą ne Vakarų valstybėje sukurtą preparatą vartojimui 27 valstybių bloko teritorijoje.

Vis tik šis rusiškas preparatas sulaukė kritikos Vakarų šalyse, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas apkaltino Rusiją ir Kiniją naudojantis savo vakcinomis įtakai užsienyje didinti.

Rusija „Sputnik V“ įregistravo rugpjūtį, dar neatlikus didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugelis ekspertų baiminosi, kad šis žingsnis buvo pernelyg skubotas.

Vėlesni vertinimai buvo daugiausiai teigiami: autoritetingo medicinos žurnalo „The Lancet“ paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad „Sputnik“ yra saugi vakcina ir kad jos veiksmingumas viršija 90 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę