Baltarusijos pankroko muzikantas pusantrų metų praleis sunkaus darbo baudžiamosios kolonijoje: nuteistas dėl šokio

Neturėdamas jokių kitų drabužių, tik aptemptą viršutinį rūbą, trumpus rožinius apatinius ir kepurę, Igoris Banceris atsistoja priešais policijos furgoną, susirinkusi minia vyrą pasitinka juoku ir drąsinančiais riksmais.

Pasak I.Bancerio, tai, kad režimas taip griežtai sureagavo į vieno žmogaus šokį, parodo kaip pasikeitė Baltarusija nuo rugpjūčio 9 d. rinkimų.(Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Pasak I.Bancerio, tai, kad režimas taip griežtai sureagavo į vieno žmogaus šokį, parodo kaip pasikeitė Baltarusija nuo rugpjūčio 9 d. rinkimų.(Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 9:55 PM

Protestuotojas pradeda šokti.

Tai įvyko 2020 m. Rugsėjo 5 d., nepraėjus nė mėnesiui po to, kai Aleksandras Lukašenka laimėjo ginčijamus prezidento rinkimus ir tūkstančiai žmonių vis dar protestavo sostinės Minsko gatvėse.

Pats I.Banceris iš kalėjimo buvo paleistas tik prieš dvi dienas, kadangi po rinkimų buvo areštuotas kaip žinomas Baltarusijos antifašistinės pankų grupės aktyvistas ir dainininkas grupėje „Mister X“.

Jis ir jo draugai ilgai diskutavo, kaip reikėtų atsakyti į vis stiprėjančias policijos represijas. Atrodė neteisinga tiesiog gyventi įprastai, eiti į darbą, grįžti namo, eiti apsipirkti.

Lygiai taip pat buvo akivaizdu, kad taikus protestas neveikia: savaitė po savaitės dešimtys tūkstančių baltarusių gatvėse protestavo ir reikalavo naujų rinkimų, o režimo atsakas buvo tik dar daugiau smurto.

Atsakyti į smurtą smurtu taip pat neveiksminga, svarstė bičiuliai. Jei jie išeitų į gatvę kovoti su policija, mėtydami Molotovo kokteilius, tai būtų tik pranašumas vyriausybės rankose.

Galų gale policija juos sumuštų ir jie turėtų bėgti. Bent jau bėgdami jie galėtų parodyti saugumo pajėgoms savo užpakalius, juokavo draugai.

Tada muzikantui ir toptelėjo.

„Galvojau sau: „Oho, tai gera idėja. Parodyti savo užpakalį policijai“ tai beveik kaip radikalusis nouveau meno aktas, žinai?“, – I.Banceris pasakojo „Euronews“.

Štai kaip smarkiai tatuiruotas pankų dainininkas 3 valandą ryto atsidūrė judrioje Gardino gatvėje su šortais ant kulkšnių, šokdamas priešais policijos furgoną.

Štai kaip pankrokeris gavo 5 mėnesių bausmę kalėjime.

„Mister X“

Baltarusijos lenkų mažumos narys I.Banceris nuo universiteto baigimo aktyviai dalyvavo politikoje, dirbo daugelyje laikraščių ir buvo Baltarusijos lenkų sąjungos (UPB) atstovas spaudai.

2003 m. įkurta grupė „Mister X“ yra gerai žinoma Europos pankų scenoje ir yra grojusi Vokietijoje, Rusijoje, Latvijoje, Lietuvoje, taip pat Lenkijoje.

„Mister X“ taip pat koncertavo Baltarusijoje, bet retai ir su dideliais apribojimais. Tokie renginiai leidžiami tik nedidelėms minioms sostinėje Minske, juos draudžiama reklamuoti.

Net ir nepolitinės muzikos grupės yra akylai prižiūrimos valdžios: I.Banceris prisimena populiarų popmuzikos drabužį „Ūsai“, kurio nešiojimo turėjo atsisakyti, dėl pareigūnų baimės, kad jie tyčiojasi iš Lukašenkos veido.

Dėl savo aktyvumo I.Banceris nėra svetimas Baltarusijos kalėjimams, tačiau jis anksčiau buvo laikomas po kelias dienas, o ne mėnesius ir suimamas už nedidelius kaltinimus, pavyzdžiui, policijai skirtus keiksmus.

Palyginimui, dėl protesto–šokio priešais policijos automobilį dabar baltarusio laukia pusantrų metų sunkaus darbo baudžiamosios kolonijoje.

Bylos nagrinėjimo metu prokuroras teigė, kad jis policijai parodė savo lytinį organą, o tai akivaizdžiai prieštarauja internete paplitusiam jo protesto vaizdo įrašui.

Pasak I.Bancerio, tai, kad režimas taip griežtai sureagavo į vieno žmogaus šokį, parodo kaip pasikeitė Baltarusija nuo rugpjūčio 9 d. rinkimų.

„Tai buvo daug blogiau, nei tikėjausi. Maniau, kad jie tai ignoruos. Maniau, kad mano „kvaili“ meno pasirodymai nebus taip svarbu. Aš darau daug šokiruojančių dalykų. Tai buvo nei daugiau, nei mažiau „, – apgailestavo jis.

„Mano galva, aš nieko blogo nepadariau. Jei ką nors tai sukrėtė, tai ir yra esmė. Savo teismo posėdyje sakiau, kad galbūt suklydau, nes Baltarusijos visuomenė 50 ar 60 metų atsilieka nuo Europos ir mes nesame pasirengę tokiems pasirodymams. Taigi gerai, aš klydau. Bet pasiųsti mane į kalėjimą? Nagi.“

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.