Pentagono vadovas apsilankys Izraelyje, tęsiantis deryboms dėl Irano

Į Jeruzalę sekmadienį ruošiasi atvykti JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, tapsiantis aukščiausio rango amerikiečių prezidento Joe Bideno administracijos nariu, apsilankiusiu žydų valstybėje.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 3:19 PM

Dviejų dienų vizitas rengiamas Vašingtonui ketinant sugrįžti į branduolinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, iš kurio pasitraukė ankstesnė JAV vyriausybė ir kuriam Izraelis nepritaria.

Ll. Austinas ruošiasi susitikti su ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, gynybos ministru Benny Gantzu ir kariuomenės vadu generolu leitenantu Avivu Kochavi.

Vizito metu gynybos sekretorius taip pat apžiūrės Nevatimo oro pajėgų bazę, apsilankys Holokausto memoriale „Yad Vashem“ ir žuvusiems kariams skirtame memoriale Jeruzalėje.

Kelios dienos prieš Ll. Austino kelionę Vienoje prasidėjo 2015 metais sudarytame branduoliniame susitarime tebedalyvaujančių šalių derybos, per kurias ieškoma galimybių Jungtinėms Valstijoms sugrįžti į šį paktą.

2018 metais tuometis prezidentas Donaldas Trumpas išvedė JAV iš susitarimo, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Per derybas Vienoje dėmesys bus skiriamas net tik būdams atšaukti D. Trumpo sugrąžintas skaudžias sankcijas Iranui, bet ir pastangoms priversti Teheraną vėl laikytis visų susitarimo sąlygų. Reaguodamas į Vašingtono pasitraukimą, Teheranas atsisakė dalies prisiimtų įsipareigojimų.

Visos šalys teigė, kad derybos, kuriose Vašingtonas tiesiogiai nedalyvauja, bet yra atstovaujamas Europos Sąjungos, prasidėjo vaisingai.

Izraelis priešinasi JAV bandymams sugrįžti į susitarimą.

Praėjusią savaitę B. Netanyahu pareiškė, kad jo šalis nebus saistoma šio dokumento sąlygų.

„Sutartis su Iranu, kuri atvertų kelią branduoliniams ginklams – ginklams, grasinantiems mus sunaikinti – mūsų jokiu būdu nesaistytų“, – pabrėžė jis, sakydamas kalbą Holokausto atminimo dienos išvakarėse.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Iranas ir Izraelis neseniai sudavė smūgius vienas kito komercinei jūrų laivybai.

Pasak Pentagono, L. Austinas per savo kelionę taip pat apsilankys Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Belgijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.