Kremlius: Čekijos sprendimas išsiųsti 18 rusų diplomatų buvo „provokuojantis“

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Čekijos sprendimas išsiųsti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos Praha apkaltino šnipinėjimu, buvo „provokuojantis ir nedraugiškas“ žingsnis.

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų,(Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų,(Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2021, 3:09 PM

„Kategoriškai nesutinkame su šiomis išvadomis“, – žurnalistams pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su dvi gyvybes nusinešusiu 2014 metų sprogimu amunicijos sandėlyje.

Tačiau Rusija sekmadienį šiuos teiginius pavadino absurdiškais ir atsakydama į Čekijos veiksmus paskelbė, kad 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų iki pirmadienio vakaro privalo išvykti iš šalies.

Apie išsiuntimą pranešta po to, kai Čekijos ambasadorius Maskvoje Vitezslavas Pivonka buvo iškviestas į Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

Rusijos URM atstovė Marija Zacharova pirmadienį pareiškė, kad „paskubomis sufabrikuotais“ kaltinimais siekiama nukreipti dėmesį nuo „ES valstybėse ir Vakaruose susikaupusių problemų apskritai“.

„Be jokios abejonės, už viso to stovi Jungtinės Valstijos“, – sakė ji, kalbėdama prieš televizijos kameras.

URM atstovė pridūrė, kad imantis atsakomųjų priemonių, Čekijos ir JAV ambasadoms Maskvoje nebebus leidžiama įdarbinti Rusijos piliečių.

Čekų vidaus reikalų ministras ir laikinasis užsienio reikalų ministras Janas Hamačekas pirmadienį pareiškė, kad ne visa medžiaga, susijusi su sprogimu kariuomenės amunicijos sandėlyje Vrbeticėje, bus išslaptinta iš karto.

Pasak J. Hamačeko, prieš viešinant dokumentus būtina įsitikinti, kad Rusija gautų ne visus čekų turimus duomenis apie šias operacijas. Tačiau visuomenė turi turėti pakankamai informacijos, kad neabejotų Čekijos valdžios sprendimų teisingumu.

Kiek anksčiau ministras pirmininkas Andrejus Babišas pranešė, kad ataskaita bus išslaptinta prieš ministrų kabineto posėdį pirmadienį.

Anksčiau J. Hamačekas sakė, kad Rusijos atsakas į 18 rusų diplomatų išsiuntimą buvo stipresnis, nei tikėjosi Praha, nes išsiunčiamų čekų ambasados darbuotojų skaičius yra didesnis nei rusų. Todėl jis sakė planuojantis su premjeru aptarti, ar Čekijai nevertėtų imtis papildomų priemonių.

Pastaruoju metu įtampa tarp Maskvos ir Vakarų vėl išaugo dėl virtinės klausimų, įskaitant Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienos, kišimąsi į JAV rinkimus ir kitus priešiškais laikomus veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai