Kariuomenė: Meksikoje karteliai surengė dronų atakas mažiausiai trijose valstijose

Meksikos gynybos sekretorius Luisas Cresencio Sandovalis trečiadienį pareiškė, kad narkotikų karteliai mažiausiai trijose valstijose užpuolė policininkus ar karius sprogmenis nešančiais dronais.

 Kariuomenė: Meksikoje karteliai surengė dronų atakas mažiausiai trijose valstijose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kariuomenė: Meksikoje karteliai surengė dronų atakas mažiausiai trijose valstijose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 11:05 PM

Pasak jo, už kai kuriuos išpuolius atsakingas Chalisko naujosios kartos kartelis. L. C. Sandovalis pridūrė, kad dronai su sprogmenimis buvo panaudoti Chalisko, Gvanachuato ir Mičoakano valstijose.

Sekretorius pavadino atakas „keliančiomis nerimą“, bet pabrėžė, kad jos nebuvo tokios veiksmingos, kaip galbūt tikėjosi karteliai, nes palyginti lengvi aparatai negali nešti pakankamai sprogmenų, kad padarytų reikšmingos žalos.

Anot L. C. Sandovalio, per šią savaitę Mičoakane surengtą išpuolį nukentėjo du policininkai: vienam iš jų buvo sužeista ranka, o kitam – koja.

Valstijos policija antradienį pranešė, kad abu pareigūnai buvo hospitalizuoti ir vėliau išrašyti.

Valdžios atstovai išsamiai neaprašė prietaisų; vietos žiniasklaida pranešė, kad bepilotės skraidyklės nešė granatas, tačiau esama nuotraukų, kuriuose matyti lipniąja juosta priklijuotus sprogstamuosius užtaisus gabenantys dronai.

Šios savaitės išpuolis buvo įvykdytas Agvache – šalia Mičoakano Agililjos miesto esančiame kaimelyje, kur Chalisko kartelis kovoja dėl kontrolės su „Naująja Mičoakano šeima“, taip pat žinoma kaip „Viagras“ ar „Jungtiniai karteliai“.

Nors L. C. Sandovalis pabrėžė, kad bepiločio orlaivio valdymu įtariamas asmuo buvo sulaikytas, padėtis Agililjoje akivaizdžiai tapo nekontroliuojama.

Valstijos policija ir kariai anksčiau šį mėnesį buvo ten nusiųsti tvarkai atkurti; karteliai savo ruožtu paliko pagrobtus sunkvežimius skersai kelių, siekdami užblokuoti jiems kelią. Karteliai ir kai kurie gyventojai taip pat pasitelkia tokias taktikas kaip gilių griovių kasimas keliuose, siekiant neįsileisti varžovų ir policininkų.

Ginkluotosios pajėgos nerimauja ir dėl to, kad Agililjos gyventojai organizavo protesto akcijų šalia vietos karinės bazės.

„Prieš keletą dienų turėjome situacijų, kai gyventojai atvyko prie bazės... ir pareikalavo, kad kariai išvyktų, – sakė L. C. Sandovalis. – Siekdami nesukelti konfrontacijos, jie iš pradžių paliko bazę, o... sugrįžo kitą dieną.“

Kai kurie pareigūnai laiko šiuos protestuotojus kartelių samdomais žvalgais. Kiti mano, kad gyventojai teprašo didesnio saugumo: Agililjos miestas buvo kelias savaites atkirstas dėl keliuose įrengtų postų, griovių ir blokadų, apsunkinančių žmonėms gyvenimą.

Chalisko kartelis taip pat kovoja dėl teritorijų Gvanachuate ir savo valstijoje. Ši grupuotė anksčiau ne kartą įžūliai atakavo teisėsaugos pajėgas. Pavyzdžiui, 2019 metų spalį ginkluoti Chalisko kartelio nariai iš pasalų nukovė 14 policininkų Agvache.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.