R. T. Erdoganas atleido ministrę dėl jos šeimai palankių sutarčių

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį atleido prekybos ministrę, apkaltintą sudarius pelningų sutarčių su bendrovėmis, kuriomis vadovauja jos vyras.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį atleido prekybos ministrę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį atleido prekybos ministrę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 4:10 PM

Apie ministrės Ruhsar Pekcan pakeitimą įtakingu valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) nariu Mehmetu Musu buvo paskelbta be jokių paaiškinimų oficialiame vyriausybės leidinyje.

Prieš kelias dienas ministrė sulaukė kaltinimų televizijos „OdaTV“ interneto svetainėje publikuotuose straipsniuose.

Juose buvo teigiama, kad R. Pekcan sudarė sutartis su dviem jos vyro vadovaujamomis bendrovėmis dėl dezinfekuojančių priemonių pirkimo už 9 mln. lirų (beveik 916 tūkst. eurų dabartiniu kursu).

R. Pekcan antradienį patvirtino šį sandorį, tačiau patikino, kad šios bendrovės buvo pasirinktos „laikantis taisyklių“, atsižvelgiant jų pasiūlytą produktų kainą.

Ministrė buvo atleista augant visuomenės nepasitenkinimui Turkijos vyriausybe ir jos ekonomikos valdymu COVID-19 pandemijos metu.

R. T. Erdogano lapkritį atliktas ekonomistų komandos pertvarkymas laikinai padėjo padidinti liros vertę, smukusią iki rekordinių žemumų euro ir dolerio atžvilgiu.

Tačiau liros problemos atsinaujino praėjusį mėnesį, kai R. T. Erdoganas lapkritį paskirtą rinkai palankų Turkijos centrinio banko vadovą pakeitė ekonomistu ir buvusiu valdančiosios partijos įstatymų leidėju Sahapu Kavcioglu.

Lapkritį Finansų ministerijos vadovo postą taip pat paliko įtakingas, bet prieštaringai vertinamas R. T. Erdogano žentas Beratas Albayrakas.

Pasak ekonomistų, užsienio investuotojus baido ir liros kursui kenkia gandai apie artėjantį B. Albayrako sugrįžimą į vyriausybę.

Tačiau trečiadienį paskelbtame R. T. Erdogano nutarime buvo paminėtas tik Šeimos ir darbo ministerijos padalijimas į dvi institucijas ir šių ministerijų naujų vadovų paskyrimas.

Abu nauji ministrai priklauso R. T. Erdogano valdančiajai partijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.