Čekijos užsienio reikalų ministras prašo NATO šalis padėti „paralyžiuotai ambasadai“ Maskvoje Sustiprinta Rusijos ambasados Prahoje apsauga

Čekijos užsienio reikalų ministras Jakubas Kulhánekas paprašė NATO šalis padėti „paralyžiuotai Čekijos ambasadai“ Maskvoje, kad ji galėtų dirbti. Tai ketvirtadienį pranešė Čekijos URM.

Čekijos užsienio reikalų ministras prašo NATO šalis padėti „paralyžiuotai ambasadai“ Maskvoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Čekijos užsienio reikalų ministras prašo NATO šalis padėti „paralyžiuotai ambasadai“ Maskvoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 3:11 PM, atnaujinta Apr 22, 2021, 3:21 PM

„Čekijos diplomatijos vadovas paprašė šalis-sąjungininkes iš NATO suteikti praktinę pagalbą paralyžiuotai Čekijos ambasadai Maskvoje“, – sakoma pranešime.

Čekijos ambasados personalas sumažėjo, kai Rusija išsiuntė 20 šios šalies diplomatų, atsakydama į Čekijos sprendimą paskelbti nepageidaujamais asmenimis 18 Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojų, kurie dėjosi diplomatais.

Čekijos užsienio reikalų ministras J. Kulhánekas pabrėžė, kad Čekijos ambasados Maskvoje darbas iš esmės „paralyžiuotas“ dėl personalo stygiaus, ir paprašė konsultacijų su NATO šalimis.

Anksčiau Čekijos vyriausybės atstovai pareiškė, kad šalies ambasadoje Maskvoje darbuotojų yra kur kas mažiau negu Rusijos diplomatinėje atstovybėje Prahoje. Opozicija paragino vyriausybę siekti abiejų misijų darbuotojų skaičiaus pariteto.

Čekijos URM duomenimis, Rusijos ambasadoje dirba 27 diplomatai ir 67 techninio personalo darbuotojai, o Čekijos ambasadoje – 5 diplomatai ir 19 techninių darbuotojų.

Sustiprinta Rusijos ambasados Prahoje apsauga

Čekijos policija sustiprino Rusijos ambasados Prahoje apsaugą. Tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė policijos atstovė Eva Kropáčova.

„Policija sustiprino RF ambasados teritorijos apsaugą“, – sakė ji. Anot pareigūnės, šis sprendimas buvo priimtas pablogėjus Čekijos ir Rusijos santykiams.

Pastarosiomis dienomis prie RF ambasados Prahoje įvyko kelios protesto akcijos, kurių dalyviai pasmerkė Rusijos valdžios veiksmus. Pirmadienį surengtame mitinge prie diplomatinės atstovybės dalyvavo apie 100 žmonių.

Rusijos ambasados atstovai patvirtino, kad pastato apsauga sustiprinta. Čia budi kur kas daugiau Čekijos policininkų negu anksčiau, pastatyta atitvarų, situaciją stebi automobiliai su vaizdo kameromis.

Policijos duomenimis, kitos Rusijos įstaigos Čekijoje saugomos įprastu režimu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.