Slovakija išsiunčia tris rusų diplomatus

Slovakija nusprendė išsiųsti tris rusų diplomatus, ketvirtadienį pranešė šalies premjeras Eduardas Hegeris, tebesitęsiant diplomatiniam ginčui tarp kaimyninės Čekijos ir Rusijos.

 Rusija savo ruožtu pareiškė, kad atsakydama į minėtą Bratislavos žingsnį išsiųs tris slovakų diplomatus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusija savo ruožtu pareiškė, kad atsakydama į minėtą Bratislavos žingsnį išsiųs tris slovakų diplomatus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 8:11 PM

„Trys Rusijos diplomatinės misijos atstovai privalo baigti savo veiklą Slovakijoje ir palikti šalį per septynias dienas“, – pareiškė E. Hegeris.

Slovakų ministras pirmininkas sakė, kad šalis priėmė tokį sprendimą „po pastarųjų įvykių Čekijoje ir nuodugniai įvertinusi mūsų žvalgybos tarnybų, glaudžiai bendradarbiaujančių su mūsų sąjungininkų žvalgybos tarnybomis, informaciją“.

„Tai nebuvo tuščias gestas; veikiau mūsų veiksmai buvo pagrįsti informacija, gauta iš mūsų žvalgybos tarnybos ir partnerių žvalgybos tarnybų“, – žurnalistams sakė gynybos ministras Jaroslavas Nadas.

„Šių trijų asmenų atveju jų veikla viršijo nustatytas taisykles tarptautinėje aplinkoje“, – sakė J. Nadas.

Rusija savo ruožtu pareiškė, kad atsakydama į minėtą Bratislavos žingsnį išsiųs tris slovakų diplomatus.

„Mes esame labai nusivylę nedraugiškais Bratislavos, kuri nusprendė parodyti pseudosolidarumą su Praha dėl sufabrikuotos bylos, veiksmais“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Mūsų atsako ilgai laukti neteks“, – pabrėžė ji.

„Jei jie mano, kad Slovakijos ambasadai bus patogu dirbti be trijų jos diplomatų Maskvoje, ir jei jie mano, kad tai prisidės prie dvišalių santykių skatinimo, tai yra jų teisė“, – naujienų agentūrai „Interfax“ ketvirtadienį sakė Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Aleksejus Čepa.

Įtampa tarp Rusijos ir Čekijos išaugo Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą viename Čekijos ginklų sandėlyje ir išsiuntus 18 rusų diplomatų.

Rusija savo ruožtu liepė išvykti 20 Čekijos ambasados darbuotojų, o Praha paskelbė Maskvai ultimatumą, perspėdama, kad gali išsiųsti iš šalies daugiau rusų diplomatų, nebent išsiųstiems čekams bus leista grįžti prie darbo.

Galiausiai ketvirtadienį Čekija pareiškė, kad Rusijai teks sumažinti savo darbuotojų ambasadoje Prahoje skaičių, o Maskva teigė, kad šis Prahos žingsnis neliks be atsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.