Uigūrų atstovė Seime: ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti

Ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti, dirba priverstinį darbą, Seimo posėdyje surengtoje diskusijoje apie žmogaus teisių padėtį Kinijoje sakė uigūrų atstovė Rayhan Asat.

 Uigūrų atstovė Seime: ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Uigūrų atstovė Seime: ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 2:58 PM

„Ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti, yra priversti dirbti priverstinį darbą medvilnės laukuose ir įvairiose įmonėse. Tai yra nusikaltimas žmoniškumui. Pasaulis gali sustabdyti šiuos žiaurumus prieš tai, kol Kinijos vyriausybė imsis dar žiauresnių priemonių“, – sakė žmogaus teisių advokatė.

R. Asat sakė, kad tarp žmonių, kurie nukentėjo nuo Kinijos režimo, yra daug mokslininkų, menininkų, nepilnamečių, vienas jų – jos brolis.

„Ši kampanija prasidėjo nuo uigūrų, mano brolis buvo vienas iš jų. Jis buvo verslininkas, žiniasklaidos specialistas, šviesus, jaunas žmogus. Šiandien tokiems žmonėms kaip jis lipdoma separatistų, teroristų, ekstremistų etiketė Kinijoje vien už tai, kad jie gimė uigūrais“, – kalbėjo žmogaus teisių aktyvistė.

Ji teigė, kad sankcijos Kinijos pareigūnams yra paveiki priemonė ir ragino politikus neužsimerkti prieš žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje dėl ekonominių priežasčių, nenorint gadinti santykių su Kinija.

„Manau, kad sankcijos Kinijos politikams ir tiems, kurie atsakingi už mano brolio ir jo likimo brolių kančias, būtų priemonė, kuri galėtų šiek tiek pakeisti situaciją. Labai norėčiau, kad ekonominiai aspektai nebūtų lemiami šioje situacijoje“, – kalbėjo R. Asat.

Diskusiją apie žmogaus teisių padėtį Kinijoje ketvirtadienio Seimo posėdyje organizavo Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Pasak komiteto pirmininko konservatoriaus Žygimanto Pavilionio, šios kadencijos parlamentui ypač svarbios žmogaus teisės, nesvarbu, ar pažeidimai daromi Kinijoje, ar Baltarusijoje, ar Rusijoje.

„Diskusijos aktualumas šiandien ypač didelis demokratinių valstybių bendruomenei vis ryžtingiau kalbant ir imantis veiksmų, kuriais siekiama stabdyti Kinijos veiksmus, nukreiptus prieš uigūrų tautinę mažumą Sindziange“, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime cituojamas Ž. Pavilionis.

„Tarptautinė demokratinių valstybių bendruomenė vis labiau imasi koordinuoti savo veiksmus, nukreiptus į žmogaus teisių bei demokratijos gynimą tiek minėtame Sindziange, tiek palaikymą demokratijai Honkonge bei Taivane“, – pažymi Seimo komiteto pirmininkas.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Sindziango regione Kinijoje gyvena didžiausia uigūrų, kurių dauguma yra musulmonai, mažuma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?