Kurioziškos Rusijos valdininkų pajamų deklaracijos: premjeras turtais lenkia V. Putiną

Aukščiausi Rusijos valstybės asmenys deklaravo savo pajamas, gautas 2020-aisiais. Paaiškėjo, kad premjeras Michailas Mišustinas net dvigubai pralenkė šalies prezidentą Vladimirą Putiną.

V.Putino (dešinėje) pajamos, oficialiais duomenimis, pernai buvo gerokai mažesnės nei premjero M.Mišustino.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putino (dešinėje) pajamos, oficialiais duomenimis, pernai buvo gerokai mažesnės nei premjero M.Mišustino.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Turtingiausias Rusijos vyriausybės narys šiuo metu yra pramonės ir prekybos ministras D.Manturovas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Turtingiausias Rusijos vyriausybės narys šiuo metu yra pramonės ir prekybos ministras D.Manturovas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 10:04 AM, atnaujinta Apr 23, 2021, 10:05 AM

Oficialiais duomenimis, 55-erių M.Mišustinas praėjusiais metais gavo 19,8 mln. rublių – 216 tūkst. eurų.

Tuo metu 68-erių V.Putino, korupcijos tyrėjų vadinamo turtingiausiu pasaulio žmogumi, pajamos 2020 m. sudarė 9,99 mln. rublių – 109 tūkst. eurų.

Duomenys nesikeičia

V.Putinas pernai uždirbo kiek daugiau negu 2019-aisiais (106 tūkst. eurų).

Dar prieš metus jis buvo gavęs 94 tūkst. eurų, o 2017 m. deklaravęs didžiausias pajamas – 204 tūkst. eurų.

Remiantis Kremliaus puslapyje pateiktu dokumentu, praėjusiais metais V.Putinas neįsigijo jokio naujo turto.

Jis vėl nurodė turįs 77 kv. m butą ir besinaudojantis 154 kv. m butu, turįs 18 kv. m garažą, tris rusiškas mašinas (dvi senovines „GAZ-M21 Volga“ ir „Lada Niva“) bei automobilio priekabą „Skif“.

Nepriklausomiems analitikams V.Putino oficiali deklaracija kelia šypseną. Manoma, kad reali Rusijos prezidento valdomo turto vertė gali siekti net 150 mlrd. eurų, tačiau viskas yra užslėpta painiomis finansinėmis ir nekilnojamojo turto priklausomybės schemomis.

Vienas aršiausių Kremliaus kritikų, šiuo metu kalintis Aleksejus Navalnas ne viename savo tyrime atskleidė V.Putino ir jo aplinkos korupciją, milžinišku mastu grobstomą valstybės turtą.

Žmona lenkia vyrą

M.Mišustino šeimos deklaracijoje išsiskiria jo žmonos verslininkės 45-erių Vladlenos Mišustinos pernykštės pajamos, daugiau nei trigubai pranokstančios vyro, – 697 tūkst. eurų.

Pernai sausio mėnesį premjeru tapęs M.Mišustinas gavo apie 20 tūkst. eurų daugiau nei 2019-aisiais, kai dar vadovavo Rusijos federalinei mokesčių tarnybai.

Toje užpernykštėje M.Mišustino deklaracijoje greta ankstesnio 142 kv. m buto dar atsirado pusės hektaro sklypas ir 861 kv. m namas.

Ministras pirmininkas savo automobilio neturi, o jo žmona deklaravo gana kuklų miesto visureigį „Ford Kuga“.

Nepriklausomi tyrėjai neabejoja, jog oficialūs ir realūs M.Mišustino turtai taip pat skiriasi kaip diena ir naktis, tik yra užslėpti.

Pavyzdžiui, premjero sesuo Natalija Stenina valdo net 11 mln. eurų vertės nekilnojamąjį turtą, bet vienintelis žinomas jos verslas – bankrutavęs restoranas Maskvoje.

Administracijos skaičiai

Tarp Rusijos prezidento administracijos darbuotojų, oficialiais duomenimis, 2020-aisiais daugiausia pajamų gavo V.Putino padėjėjas Igoris Levitinas – 470 tūkst. eurų, beveik dvigubai daugiau nei užpernai.

Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas 2020-aisiais uždirbo 378 tūkst. eurų, jo pavaduotojas – buvęs Rusijos prezidentas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas – 197 tūkst. eurų.

Jis 2019-aisiais buvo deklaravęs gerokai mažesnes pajamas – 126 tūkst. eurų.

Prezidento administracijos vadovas Antonas Vaino nurodė praėjusiais metais uždirbęs 131 tūkst. eurų, jo pirmasis pavaduotojas Sergejus Kirijenka – 328 tūkst. eurų.

Rusijos prezidento atstovo spaudai deklaracijoje parašyta, kad Dmitrijaus Peskovo pajamos praėjusiais metais buvo 131 tūkst. eurų, o jo žmonos buvusios ledo šokių žvaigždės Tatjanos Navkos – 2,3 mln. eurų.

Ministrai milijonieriai

Turtingiausias Rusijos vyriausybės narys yra pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas. 2020-aisiais jo pajamos sudarė 8 mln. eurų – 1,5 mln. eurų daugiau nei užpernai.

Per praėjusius metus D.Manturovas smarkiai pakeitė savo automobilių parką.

Anksčiau jis buvo deklaravęs „Land Rover“, „Lada Vesta“ ir retro „IŽ Moskvič“.

Dabar ministras pasiliko „Lada Vesta“ ir persėdo į „Tesla Model X“.

Tarp D.Manturovo nekilnojamojo turto – keturi žemės sklypai, gyvenamasis ir svečių namai, butas, keturios parkavimo vietos.

52-ejų ministro teigimu, turto kilmė yra visiškai skaidri – didžiąją dalį jis sukaupė dvidešimt metų dirbdamas privačiame versle, gauna dividendų ir nuomos pajamų, o jo šeima dar užsiima viešbučių ir žemės ūkio verslais.

Transporto ministras Vitalijus Saveljevas deklaravo 2020 m. gavęs 3,9 mln. eurų.

Jam priklauso 6 sklypai, 5 namai, trys butai, kiti pastatai, taip pat automobiliai BMW ir „Bentley“.

Trečias šiame sąraše rikiuojasi energetikos ministras Nikolajus Šulginovas – 2,2 mln. eurų.

Jis tapo vieninteliu valdininku, deklaravusiu turtą užsienyje, – namą Ispanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.