Izraelio policija po smurtinių protestų pašalino barikadas Rytų Jeruzalėje

Izraelio policija sekmadienį leido palestiniečiams burtis neramumų epicentru tapusioje aikštėje kitapus Jeruzalės Senamiesčio sienų, veikiausiai bandant sumažinti įtampą po kelias dienas vykusių susirėmimų.

Izraelio policija po smurtinių protestų pašalino barikadas Rytų Jeruzalėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Izraelio policija po smurtinių protestų pašalino barikadas Rytų Jeruzalėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-26 10:44

Laiptuota aikštė už Damasko vartų Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje yra tradicinė palestiniečių susibūrimų vieta per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

Jeruzalėje, kur nuolat kunkuliuoja tarpkonfesinė įtampa, pastarosiomis dienomis vyko vieni didžiausių susirėmimų per kelerius pastaruosius metus. Viena priežasčių, išprovokavusių naują smurto protrūkį, buvo Izraelio sprendimas neleisti palestiniečiams po maldų burtis ant laiptų prie Damasko vartų.

Tačiau sekmadienį minioms pradėjus rinktis šioje vietoje, policijos komisaras Kobi Shabtai nurodė pašalinti barikadas.

Sprendimas buvo priimtas „po konsultacijų su vietos vadovybe ir religiniais lyderiais, įvertinus situaciją ir atsižvelgus į parduotuvių savininkus, kuriems reikia užsidirbti pragyvenimui, bei siekiant sumažinti smurto mastą“, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas spaudai.

„Mūsų pajėgos tebėra dislokuotos vietoje ir mes neleisime vėl įsiplieksti smurtui“, – pridūrė jis.

Šimtai palestiniečių, įskaitant jaunuolius, patraukusius į šoną barikadas, džiaugsmingai šventė aikštėje, budriai stebimi policijos.

Kai kuriems susirinkusiesiems pradėjus mojuoti palestiniečių vėliavomis, kilo nedidelių susistumdymų, todėl policininkai įsiveržė į aikštę.

AFP žurnalistai pranešė matę, kaip policija sulaikė kelis jaunus palestiniečius.

Tačiau aikštė nebuvo uždaryta. Pirmadienį paryčiais šiame rajone budėjo gausios policijos pajėgos.

Jeruzalėje gyvenantis 66 metų palestinietis Samiras Gheithas sakė, kad žmonės nekantrauja per Ramadaną burtis prie Damasko vartų, kurie pernai buvo uždaryti dėl suvaržymų koronaviruso pandemijos metu.

„Manau, jie tiesiog nenori matyti mūsų laimingų“, – sakė jis AFP, turėdamas galvoje ankstesnį sprendimą atitverti aikštę barikadomis.

„Tačiau galiausiai jie visgi suprato, kad turi padaryti galą visai šiai įtampai“, – kalbėjo S. Gheithas.

„Mirtis arabams“

Tame miesto rajone neramumai kildavo kas vakarą nuo pat musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžios balandžio 13-ąją.

Internete pasirodė virtinė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip jauni arabai puldinėja žydus ultraortodoksus, o žydų ekstremistai išeina į gatves bauginti arabų.

Ketvirtadienį įtampa dar padidėjo, kai ultradešiniųjų pažiūrų izraeliečiai, įniršę dėl palestiniečių išpuolių prieš žydus Jeruzalėje bangos, surengė eitynes Senamiestyje, skanduodami „mirtis arabams“.

Per susirėmimus su policija buvo sužeisti per 100 palestiniečių, dešimtys jų buvo sulaikyti.

Tai buvo rimčiausias smurto tarp Izraelio policijos ir palestiniečių proveržis ginčijamame Šventajame mieste pastaraisiais metais. Per neramumus palestiniečiai svaidė į policininkus akmenis ir butelius, o šie atsakė kurtinamosiomis granatomis ir vandens patranka.

Penktadienį vėl kilo muštynės, kai musulmonai po vakarinių maldų išėjo iš Jeruzalės Al Aksos mečetės.

Naktinių riaušių metų Rytų Jeruzalėje ir jos apylinkėse palestiniečiai taip pat puldinėjo žydus praeivius ir svaidė akmenis į žydų automobilius. Daugelio išpuolių vaizdo įrašai pasirodė socialiniuose tinkluose.

Atsakydami žydų ekstremistai išėjo į gatves puldinėti arabų. Policija dėl šių išpuolių sulaikė dešimtis žmonių.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį palestiniečių kovotojai Gazoje paleido dešimtis raketų į Pietų Izraelį. Šį palestiniečių anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ karinis sparnas išreiškė palaikymą protestuotojams Rytų Jeruzalėje.

Pirmadienį paryčiais Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Gazos į Izraelio teritoriją buvo paleistos mažiausiai keturios raketos. Dvi iš raketų numušė izraeliečių oro erdvės gynybos sistema „Iron Dome“ („Geležinis kupolas“), dar dvi sprogo Gazos Ruože.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.