Rumunija iš solidarumo su Čekija išsiunčia Rusijos diplomatą

Rumunijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad išsiunčia iš šalies vieną Rusijos diplomatą.  

Rumunijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad išsiunčia iš šalies vieną Rusijos diplomatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rumunijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad išsiunčia iš šalies vieną Rusijos diplomatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 2:01 PM, atnaujinta Apr 26, 2021, 2:57 PM

Praėjusią savaitę virtinė Europos šalių, tarp jų Lietuva, ėmėsi analogiškų priemonių, reikšdamos solidarumą su Čekija, apkaltinusia Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais šalies teritorijoje surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą.      

Rusijos ambasados gynybos atašė padėjėjas Aleksejus Grišajevas bus paskelbtas „persona non grata... dėl veiklos ir veiksmų, prieštaraujančių Vienos konvencijai dėl diplomatinių santykių“, nurodė Rumunijos užsienio reikalų ministerija išplatintame pareiškime.   

Rumunijos užsienio reikalų ministras Bogdanas Aurescu pirmadienį iškvietė į ministeriją Rusijos ambasadorių Valerijų Kuzminą. 

Čekijos vyriausybė kaltina Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus dviejų gyvybių pareikalavusį sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose. Sekmadienį Čekijos prezidentas Milošas Zemanas šį sprogdinimą prilygino teroristinei atakai. 

Balandžio 17 dieną Praha paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų. Atsakydama Rusija paskelbė nepageidaujamais asmenimis 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų. 

Antradienį Čekijos vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas paprašė šalies partnerių Europos Sąjungoje ir NATO iš solidarumo su Praha išsiųsti Rusijos diplomatų. 

Netrukus Čekijos kaimynė Slovakija, taip pat Lietuva, Latvija ir Estija paskelbė, jog drauge išsiųs iš viso septynis rusų diplomatus.   

„Bet kokie kaltinimai Rusijai įvairių įvykių Čekijos Respublikoje kontekste yra visiškai nepagrįsti“, – pirmadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.    

Anot jo, tokie jokiais įrodymais nepagrįsti kaltinimai „padarė labai didelės žalos“ dvišaliams santykiams.   

Sekmadienį M. Zemanas pareiškė nematąs priežasčių, kodėl Rusijos ambasadoje Prahoje „turėtų būti 18 šnipų“.  

Čekijos policija dėl minėto sprogdinimo ieško dviejų numanomų GRU agentų, kurie taip pat įtariami dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu Didžiojoje Britanijoje 2018 metais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.