Sirijoje parengtas galutinis pretendentų į prezidentus sąrašas

Sirijos parlamentarai trečiadienį baigė balsuoti už savo pageidaujamus kandidatus į prezidentus, pasibaigus balotiravimosi procesui prieš ateinantį mėnesį vyksiančius rinkimus, per kuriuos, kaip prognozuojama, ilgametis lyderis Basharas al Assadas užsitikrins ketvirtąją kadenciją.

 Basharas al Assadas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Basharas al Assadas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-28 22:59

51 Sirijos pilietis, įskaitant septynias moteris, iškėlė savo kandidatūrą iki Konstitucija nustatyto galutinio termino pabaigos trečiadienį, informavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

Norėdami dalyvauti rinkimuose, kandidatai turi užsitikrinti mažiausiai 35 iš 250 parlamentarų palaikymą. Parlamente dominuoja B. al Assado partija „Baath“.

Įstatymų leidėjams leidžiama paremti tik vieną kandidatą.

„Baigėsi įstatymų leidėjų pritarimo kandidatams į prezidento rinkimus procesas“, – pažymėjo SANA.

„Balsadėžė yra uždaryta ir užantspauduota“, – pridūrė naujienų agentūra.

Kandidatūros dabar bus perduotos Aukščiausiajam Konstituciniam Teismui. Šis paskelbs galutinį pretendentų sąrašą, tačiau nėra nustatyta, iki kada tai reikia padaryti.

Gegužės 26 dieną vyksiantys rinkimai bus jau antras toks balsavimas nuo pilietinio karo pradžios 2011-aisiais. Konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 388 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė daugiau kaip pusę visų Sirijos gyventojų palikti savo namus.

Pasak SANA, Damaskas pakvietė stebėti balsavimo procesą draugiškas šalis, tokias kaip Rusija, Iranas, Kinija, Venesuela ir Kuba.

Be B. al Assado, prie šalies vairo stovinčio jau 21 metus, visi pretendentai yra mažai žinomi veikėjai, tikriausiai nesugebėsiantys mesti rimto iššūkio veteranui lyderiui.

Pagal rinkimų įstatymą, kandidatai turi būti mažiausiai dešimtmetį nuolat gyvenę Sirijoje. Šis reikalavimas užkerta kelia kandidatuoti tremtyje gyvenantiems opozicijos veikėjams.

B. al Asadas buvo išrinktas referendumu 2000 ir 2007 metais.

2014-aisiais surengtuose pirmuose kelių kandidatų rinkimuose buvo leista dalyvauti tik dviem iš 24 pareiškėjų.

Sirija šiuo metu grumiasi su sunkia ekonomikos krize, per kurią nacionalinės valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje smarkiai nusmuko.

B. al Assadas perėmė valdžią mirus jo tėvui Hafezui, vadovavusiam šaliai tris dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.