Somalio sostinėje per mirtininko sprogdintojo ataką žuvo mažiausiai septyni žmonės

Somalio sostinėje mažiausiai septyni žmonės žuvo, o dar daugiau nei 11 buvo sužeisti, šalia policijos būstinės sprogus užminuotam automobiliui, trečiadienį pranešė policininkai ir medikai.

Atsakomybę už ataką prisiėmė džihadistų judėjimas „al Shabaab“.(Asociayvi nuotr.)<br>imago images/Xinhua/Scanpix nuotr.
Atsakomybę už ataką prisiėmė džihadistų judėjimas „al Shabaab“.(Asociayvi nuotr.)<br>imago images/Xinhua/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 4:35 PM, atnaujinta Apr 28, 2021, 4:41 PM

Atsakomybę už ataką prisiėmė džihadistų judėjimas „al Shabaab“.

Anot Mogadišo policijos atstovo pulkininko Abdiqani Mohamedo Qalafo, mirtininkas sprogdintojas mėgino įvažiuoti į būstinę netoli kontrolės posto „Ex-Control Afgoye“, bet jo planai buvo sužlugdyti.

„Jis galėjo nužudyti ir daugiau žmonių, jei nebūtų buvęs sustabdytas“, – sakė M. Qalafas ir pridūrė, kad tarp žuvusiųjų buvo yra kariai ir trys praeiviai.

Medinos ligoninės gydytojas Hashimas Suldanas naujienų agentūrai AP pranešė, kad į jo įstaigą buvo nugabenta 13 sužeistųjų ir kad du iš jų mirė. Kiti hospitalizuotieji, sužeisti skeveldrų, yra sunkios būklės. 

Mogadišo judriuose rajonuose dažnai rengia atakas „al Shabaab“, o stebėtojai anksčiau perspėjo, kad ši grupuotė, siejama su teroristų tinklu „al Qaeda“, gali pasinaudoti dabartine politine įtampa Somalyje ir įvykdyti naujų atakų.

Kaip praneša Jungtinės Tautos, dešimtys tūkstančių Mogadišo gyventojų šią savaitę paliko savo namus, gatvėse įsiplieskus susirėmimų tarp somaliečių karių, tęsiantis ginčui dėl prezidento Mohamedo Abdullahi Mohamedo tolesnio buvimo valdžioje.

Valstybės vadovas naktį į trečiadienį pasidavė vis didėjusiam spaudimui ir kreipdamasis į tautiečius paskelbė, kad paruoš šalyje dirvą nuo vasario pradžios atidėliojamiems rinkimams.

Prezidentas taip pat pareiškė, kad šeštadienį tarsis su parlamentu, kurio žemieji rūmai šį mėnesį sutiko dvejais metais pratęsti jo mandatą, nepaisant Senato lyderių, opozicijos ir dalies tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo.

Savo kalboje prezidentas pažadėjo, kad šią savaitę matytos susirėmimų tarp karių scenos nebepasikartos, o daugelis Mogadišo gyventojų, būgštavusių, kad į Somalį sugrįžta visuotinis karas, atsiduso su palengvėjimu.

Tikimasi, kad federalinė vyriausybė ir regionų valdžia netrukus grįš prie derybų stalo ir tarsis dėl rinkimų organizavimo. Po maždaug 30 metų trukmės konflikto atsigaunančiame Somalyje tiesioginiai rinkimai nevyko jau kelis dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.