Bulgarija dėl sprogimų ginklų sandėliuose išsiųs rusų diplomatą

Bulgarija ketvirtadienį paskelbė išsiųsianti vieną rusų diplomatą, šalies prokurorams išvakarėse pareiškus, kad nustatytas ryšis tarp šešių Rusijos piliečių ir kelių 2011–2015 metais įvykusių sprogimų ginklų sandėliuose.

 Bulgarija dėl sprogimų ginklų sandėliuose išsiųs rusų diplomatą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Bulgarija dėl sprogimų ginklų sandėliuose išsiųs rusų diplomatą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-29 16:31

„Bulgarijos užsienio reikalų ministerija paskelbė dar vieną Rusijos diplomatą persona non grata“, – nurodoma URM pranešime, raginant Rusiją bendradarbiauti su bulgarų tyrėjais, siekiančiais „surasti kaltininkus ir patraukti juos atsakomybėn“.

ES narė Bulgarija dar neseniai palaikė glaudžius ryšius su Rusija, bet nuo 2019 metų spalio dėl įvairių šnipinėjimo skandalų ir kitų kaltinimų išsiuntė dar septynis rusų diplomatus ir kitą Rusijos ambasados darbuotoją.

Bulgarų prokurorai trečiadienį pranešė, kad susiejo šešis Bulgarijoje buvusius Rusijos piliečius su keturiais sprogimais ginklų sandėliuose šalyje, įvykusiais 2011–2015 metais.

Maskva savo ruožtu apkaltino bulgarų valdžią antrinant Prahai, tvirtinančiai, kad už 2014 metais Čekijoje įvykusį sprogimą atsakingos rusų slaptosios tarnybos.

Nuskambėjus Prahos kaltinimams, kai kurios ES šalys, įskaitant Baltijos valstybes, solidarizuodamosi su Čekija išsiuntė Rusijos diplomatų, o Maskva atsakė tuo pačiu.

Sofijos teigimu, minimi keturi sprogimai gali turėti ryšių su Čekijoje įvykusiu panašiu incidentu.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie 2014 metais įvykdyto sprogdinimo.

„Bulgarija nori išlaikyti abipusiai naudingus santykius lygiomis sąlygomis su Rusija“, – pabrėžiama ketvirtadienį paskelbtame bulgarų URM pareiškime.

Ten pat priduriama, jog ministerija „reikalauja iš Rusijos veiksmingo bendradarbiavimo siekiant išsiaiškinti faktus, susijusius su įvykiais mūsų teritorijoje“.

Remiantis pareiškimu, bulgarų užsienio reikalų ministrė Ekaterina Zacharieva jau susitiko su Rusijos ambasadore Sofijoje.

Maskva savo ruožtu pareiškė sureaguosianti į diplomato išsiuntimą iš Sofijos.

„Bus imtasi atsakomųjų priemonių“, – pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.