Rusijai uždraudus samdyti vietos darbuotojus, JAV ambasada apriboja paslaugas

JAV ambasada Maskvoje penktadienį paskelbė, kad smarkiai apribos savo konsulinę veiklą, Rusijai apribojus galimybę samdyti vietos darbuotojus.

 Rusijai uždraudus samdyti vietos darbuotojus, JAV ambasada apriboja paslaugas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijai uždraudus samdyti vietos darbuotojus, JAV ambasada apriboja paslaugas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 2:32 PM

Ambasados pareiškime sakoma, kad nuo gegužės 12-osios ji apribos teikiamas konsulines paslaugas ir teiks tik skubias paslaugas JAV piliečiams bei labai nedaug imigracijos vizų, tokių kaip gyvybiškai svarbios vizos.

Ambasada pažymėjo, kad neimigracinės vizos nediplomatinėms kelionėms nebebus išduodamos, taip pat nebus teikiamos įprastos notarinės paslaugos, konsuliniai pranešimai apie gimimą užsienyje, paso atnaujinimo paslaugos.

Maskva ėmėsi veiksmų uždrausti JAV ambasadai ir konsulatams samdyti rusus ir trečiųjų šalių piliečius. Tai dalis atsako į naujas JAV sankcijas Rusijai dėl kišimosi į 2020 metų JAV prezidento rinkimus ir dalyvavimo kibernetinėje atakoje prieš federalines agentūras. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

JAV išsiuntė 10 Rusijos diplomatų, įvedė sankcijas dešimtims kompanijų ir asmenų, naujus Rusijos galimybių skolintis apribojimus. Rusija iškart atsakė išsiųsdama 10 JAV diplomatų, įtraukdama į „juoduosius“ sąrašus aštuonis esamus ir buvusius JAV pareigūnus, sugriežtindama reikalavimus dėl JAV ambasados darbo.

JAV ambasada įspėjo, kad skubių paslaugų teikimas JAV piliečiams Rusijoje taip pat gali „vėluoti ar būti apribotas dėl darbuotojų suvaržytų galimybių išvykti iš Maskvos“.

Ambasada taip pat įspėjo, kad negali atsakyti į jokius konkrečius klausimus dėl gyvenimo Rusijoje ar Rusijos vizų, ir primygtinai paragino visus Rusijoje esančius JAV piliečius, kurių viza baigėsi, išvykti iš Rusijos iki rusų vyriausybės nustatyto birželio 15-osios termino.

„Apgailestaujame, kad Rusijos vyriausybės veiksmai privertė mus 75 procentais sumažinti savo konsulinių darbuotojų skaičių, ir stengsimės pasiūlyti JAV piliečiams kaip įmanoma daugiau paslaugų“, – nurodė ambasada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.