Švedija dėl sankcijų iškvietė Rusijos ambasadorių

Švedija šeštadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Stokholme, kad pareikštų jam protestą dėl Maskvos sprendimo paskelbti sankcijų keliems Europos pareigūnams, įskaitant vieną švedų tyrėją, vystantis nesutarimams tarp Kremliaus ir Vakarų šalių.

Švedija šeštadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Stokholme, kad pareikštų jam protestą dėl Maskvos sprendimo paskelbti sankcijų keliems Europos pareigūnams, įskaitant vieną švedų tyrėją.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Švedija šeštadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Stokholme, kad pareikštų jam protestą dėl Maskvos sprendimo paskelbti sankcijų keliems Europos pareigūnams, įskaitant vieną švedų tyrėją.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-01 16:33, atnaujinta 2021-05-01 16:34

Ankstesnę dieną Maskva paskelbė uždraudusi atvykti į Rusiją aštuoniems Europos Sąjungos ir jos šalių pareigūnams, reaguojant į ES Tarybos sankcijas, anksčiau šiais metais paskelbtas Rusijai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo ir policijos smurtinio atsako į jo šalininkų protestus.

Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Matsas Samuelssonas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusijos ambasadorius buvo iškviestas siekiant „pareikšti mūsų protestus dėl Rusijos priemonių“.

„Kitaip negu ES sankcijos... Rusijos sankcijos yra nepagrįstos, teisiškai neaiškios; jos yra politinių motyvų išraiška“, – pažymėjo ministerija.

Tarp asmenų, kuriems buvo uždrausta atvykti į Rusiją, yra Asa Scott, vadovaujanti nuodingųjų medžiagų tyrimų laboratorijai Švedijos gynybos tyrimų agentūroje (FOI). Ji padėjo patvirtinti, kad A. Navalnas pernai rugpjūtį buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia „Novičiok“ grupės medžiaga.

FOI generalinis direktorius Jensas Mattssonas sakė, kad „visiškai nepriimtina, jog Rusija įvestų nepagrįstas sankcijas tyrėjai, atliekančiai savo darbą“.

„Sankcijos nepaveiks instituto darbo“, – sakoma J. Mattssono pareiškime.

Į Rusijos užsienio ministerijos paskelbtą europiečių sąrašą taip pat įtrauktas Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ir Vera Jourova – Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja, atsakinga už vertybes ir skaidrumą.

ES penktadienį irgi pasmerkė „nepriimtiną“ Rusijos žingsnį ir pridūrė „pasiliekanti teises imtis tinkamų atsakomųjų priemonių“.

Švedija sakė „apgailestaujanti, kad Rusija pasirinko toliau bloginti savo santykius su ES“.

„Labai rimtai vertiname šlyjančią demokratijos, žmogaus teisių ir teisinės valstybės padėtį Rusijoje“, sakoma URM pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.