Trečdalis per piligrimų spūstį Izraelyje žuvusiųjų – vaikai ir paaugliai

Trylikametis izraelietis Azi – mielas berniukas, kuriam labai patiko mokytis, – atsidūrė tarp mažiausiai 16 vaikų ir paauglių, kurie žuvo per spūstį prie žydų piligriminio objekto.

 Trečdalis per piligrimų spūstį Izraelyje žuvusiųjų – vaikai ir paaugliai.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Trečdalis per piligrimų spūstį Izraelyje žuvusiųjų – vaikai ir paaugliai.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 5:56 PM

Iš viso 45 gyvybes nusinešusi nelaimė įvyko ankstyvą penktadienį šiaurės Izraelyje esančiame Merone prie rabino Shimono Bar Yochai (Šimono Bar Jochajaus), II amžiaus Talmudo išminčiaus, kapo, kur minėdami šventę „Lag BaOmer“ plūsta daugiausia žydai ultraortodoksai.

Tai viena didžiausių nelaimių šalyje taikos metais nuo žydų valstybės įkūrimo 1948 metais.

Per spūstį prie piligriminio objekto, prie kurio plūsta kruopščiai religinių papročių besilaikantys žydai, nukentėjo daug jaunų žmonių.

Aštuntokas Azi, kurio visas vardas yra Elazaras Yitzchakas Koltai (Elazaras Jitsčakas Koltai), buvo palaidotas šeštadienio vakarą Jeruzalėje, pranešė berniuko bendraklasio motina, paprašiusi neatskleisti jos asmens tapatybės.

„Buvo labai liūdna <...> Buvo labai daug ašarų“, – papasakojo moteris apie žuvusio berniuko laidotuves Jeruzalės Har Hofo rajone, kur Azi palaikai buvo pašarvoti mokyklos fojė.

Azi „buvo mielas, laimingas vaikas, – pridūrė ji. – Jis mėgo skaityti Torą – šventąją judaizmo knygą.“

Nelaimės pradžia buvo ketvirtadienį, kai dešimtys tūkstančių piligrimų sugužėjo vietoje, kurioje, kaip manoma, palaidotas žydų rabinas Shimonas Bar Yochai.

Piligrimų susibūrimas prie Shimono Bar Yochai kapo buvo didžiausias susibūrimas Izraelyje nuo koronaviruso pandemijos pradžios, o jame apsilankė gerokai daugiau nei sveikatos ministerijos rekomenduojamas 10 tūkst. žmonių skaičius, leidžiamas susibūrimams atviroje erdvėje.

Liudininkų teigimu, penktadienį po vidurnakčio piligrimai susibūrė siaurame praėjime, vedančiame iš objekto. Kai kurie žmonės paslydo, kilo mirtina spūstis.

Izraelio Abu Kabiro nacionalinis teismo medicinos centras sekmadienį pranešė, kad identifikavo visus 45 žudynėse žuvusius žmones.

Jauniausia auka buvo 9 metų. Mažiausiai 16 iš 45 žuvusiųjų buvo 19 metų ar jaunesni paaugliai.

Rabinas Tuvia Rosenas iš „Nachlei Daas“ mokyklos netoli Jeruzalės naujienų agentūrai AFP teigė, kad renginį, vadinamą „Hilula“ – hebrajų kalba tai reiškia „garbinimą“ – piligrimai švenčia dainomis ir šokiais, o aukotojai dažnai paaukoja nemokamo maistą šimtams tūkstančių keliautojų.

Nors piligriminės kelionės istorija prasidėjo prieš šimtmečius, pasak R. T. Roseno, dalyvių skaičius yra smarkiai išaugęs, nes Izraelio religinių žydų populiacija išsiplėtė, taigi išaugo jaunų dalyvių skaičius.

„Tėti, aš mirštu“

Akivaizdžiai išsekęs 36 metų Avigdoras Hayutas (Avigdoras Hajutas), kuris buvo atsivežęs du sūnus į Meroną, Izraelio žiniasklaidai pasakojo apie savo trylikamečio sūnaus Yedidya (Jedidjos) mirtį.

Bnei Brako miesto, kuriame daugiausia gyvena žydai ultradoksai, gyventojas papasakojo apie „upę“ žmonių, susirinkusių palaikyti jo šeimos.

Per kilusią spūstį tėvas ir jo sūnūs nukrito. Dešimtmetis Hayuto sūnus atsidūrė šalia ir ištarė: „Tėti, aš mirštu“, prisiminė Hayutas, pridūręs esantis dėkingas už „akivaizdų stebuklą“, kad jo sūnus išgyveno.

Pats Hayutas patyrė šonkaulių ir kulkšnies lūžius.

„Yedidya, mano dideliam liūdesiui, neišgyveno“, – kalbėjo Hayutas.

„Jis buvo šventasis, šventas berniukas. Ir jei jis būtų norėjęs, kad aš ką nors pasakyčiau, tai vieną dalyką: mes visi turime bendrą pamatą. Mes esame žydai“, – kalbėjo vyras.

Yedidya palaidotas šeštadienį, pranešė Izraelio televizija „Kan“.

Tarp žuvusiųjų buvo ir brolių.

Visi žuvusieji buvo vyriškos lyties, nors šventėje dalyvavusios moterys teigė, kad joms taip pat teko brautis per minią, o kai kurios iš jų buvo išskirtos su savo vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.