JAV prasidės D. Trumpo laikais išskirtų migrantų šeimų sujungimas

Jungtinės Valstijos šią savaitę pradės migrantų šeimų, kurių vaikai buvo atskirti nuo tėvų buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracijos, sujungimą, pirmadienį pranešė krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas.

JAV prezidentas Joe Bidenas suformavo specialią darbo grupę, atsakingą už šimtų šeimų suvienijimą. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas suformavo specialią darbo grupę, atsakingą už šimtų šeimų suvienijimą. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2021, 5:30 PM

A. Mayorkasas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad keturios motinos, pabėgusios nuo „ypač pavojingų situacijų savo šalyse“, prisijungs prie savo vaikų, kurių jauniausiajam yra vos treji metai.

„Džiaugiamės, kad sujungimo procesas prasideda šią savaitę, ir šios keturios motinos po daugelio metų galės apkabinti savo vaikus“, – parašė jis.

Departamento paskelbtame pranešime krašto saugumo sekretorius pridūrė, kad šis žingsnis „tėra tik pradžia“.

„Mes sujungiame pirmąją grupę šeimų, vėliau tokių bus daug daugiau. Suprantame, kaip svarbu šioms šeimoms užtikrinti stabilumą ir išteklius, kurių joms reikės, kad išgytų“, – sakoma jame.

JAV prezidentas Joe Bidenas suformavo specialią darbo grupę, atsakingą už šimtų šeimų suvienijimą, pakeisdamas radikalią D. Trumpo politiką, kuria buvo siekiama atbaidyti migrantus iš Centrinės Amerikos.

J. Bidenas šeimų išskyrimą pavadino „moraline klaida ir nacionaline gėda“.

D. Trumpas 2018 metais paskelbė „nulinės tolerancijos“ dokumentų neturintiems migrantams politiką ir perspėjo, kad jie bus suiminėjami ir jiems bus pateikiami baudžiamieji kaltinimai.

Įvedus naują tvarką, vaikai buvo atskiriami nuo jų tėvų žadant, kad po kelių savaičių šeimos vėl galės susijungti. Tačiau žinoma tūkstančiai atvejų, kai pažadas nebuvo tesėtas.

Dėl kilusio visuomenės nepasitenkinimo ir iškeltų bylų D. Trumpo administracija buvo priversta nutraukti vaikų atskyrimą nuo tėvų, tačiau žalą patyrė net 5 tūkst. vaikų.

D. Trumpo migracijos tarnybos prastai tvarkė dokumentus ir mažai bendradarbiavo su grupėmis, siekiančiomis padėti vaikams. Dėl to buvo sulaukta naujų ieškinių.

Kol kas neaišku, kiek dar vaikų buvo atskirta nuo savo tėvų, kol darbą šį sausį pradėjo J. Bideno administracija, tačiau skaičiuojama, kad jų galėtų būti apie tūkstantį.

Dauguma jų yra atvykę iš kaimo, sunkiai prieinamų kalnų bendruomenių. Šeimų suvienijimą dar labiau apsunkino koronaviruso pandemija ir du uraganai, nusiaubę Centrinę Ameriką praėjusį rudenį.

J. Bideno paskirta darbo grupė „nenuilstamai dirba, kad sukurtų išskirtų šeimų duomenų bazę, ištaisytų neatitikimus jiems pateiktuose dokumentuose ir sukurtų schemą, kaip surasti kiekvieną šeimą ir suteikti jiems galimybę susivienyti ir išgyti“, sakoma Krašto saugumo departamento pareiškime.

Jame nenurodoma, ar vaikams bus leista teisėtai likti Jungtinėse Valstijose su jų tėvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.