Rekordinį mirštamumą dėl COVID-19 fiksuojančią Indiją pasiekė daugiau tarptautinės paramos

Tarptautinė humanitarinė pagalba, skirta sušvelninti didžiulį deguonies trūkumą Indijos, sekmadienį buvo pristatyta šiai Pietų Azijos valstybei, koronaviruso aukų skaičiui šalyje pasiekus naują niūrų rekordą.

 Rekordinį mirštamumą dėl COVID-19 fiksuojančią Indiją pasiekė daugiau tarptautinės paramos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rekordinį mirštamumą dėl COVID-19 fiksuojančią Indiją pasiekė daugiau tarptautinės paramos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2021, 11:39 AM

1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje sekmadienį pranešta apie 3 689 mirties dėl COVID-19 atvejus – tai buvo didžiausias vienos paros aukų prieaugis. Tą pačią dieną Indijoje buvo užregistruota beveik 400 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Prastėjanti epidemiologinė padėtis ir Kanadoje taip pat priminė apie nuolatinę pandemijos grėsmę, COVID-19 aukų skaičiui pasaulyje pasiekus 3,2 mln., nors daugelyje šalių skiepijimo kampanijų tempas spartėja .

Šeštadienį Indija pranešė, kad skiepytis nuo COVID-19 jau gali visi suaugusieji, tačiau daugelis valstijų susiduria su vakcinų stygiumi, nepaisant įvesto šalyje gaminamų preparatų eksporto draudimo.

Tačiau sostinę Delį iš užsienio pasiekė medicininės įrangos siuntos, įskaitant deguonies gamybos įrenginius, tęsiantis didžiulei tarptautinei pagalbos operacijai.

„Žmonės kartais miršta prie ligoninių. Jos nebeturi deguonies. Kartais [žmonės miršta] savo automobiliuose“, – sakė Vokietijos ambasadorius Indijoje Walteris Lindneris, šalį vėlai sekmadienį pasiekus 120 dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų partijai.

Savaitgalį prie vakcinacijos centrų Indijos miestuose nusidriekė ilgos eilės, žmonėms skubant pasiskiepyti nuo ligos, kurios naujausias pliūpsnis prie pajėgumų ribos priartino šalies sveikatos apsaugos sistemą, taip pat krematoriumus ir kapines.

Socialinės žiniasklaidos platformas užplūdo žmonių, ieškančių deguonies balionų, vaistų ir ligoninių lovų, desperatiški prašymai, dėl COVID-19 bangos susidarius šių priemonių trūkumui.

Jungtinės Valstijos, Rusija ir Jungtinė Karalystė skubiai atsiuntė pagalbos priemonių, tokių kaip deguonies gamybos įranga, apsauginės kaukės ir vakcinos.

Sekmadienį Indiją pasiekė pagalba iš Prancūzijos, tokia kaip aštuoni deguonies generavimo įrenginiai ir 28 plaučių vėdinimo aparatai. Ankstesnę dieną šalis gavo plaučių vėdinimo aparatų ir iš Vokietijos.

JK, jau atsiuntusi 495 deguonies koncentratorius ir 200 plaučių vėdinimo aparatų, pareiškė pristatysianti dar 1 000 kvėpavimą palengvinančių aparatų.

Prisidėjo ir britų gydytojų grupė, pasiūliusi teikti nuotolines medicinos paslaugas iš savo šalies, kad jų kolegos Indijoje galėtų sutelkti dėmesį į COVID-19 pacientus.

Naujasis Delis, viena smarkiausiai paveiktų Indijos dalių, šeštadienį savaitei pratęsė karantiną, o rytinės Odišos valstijos valdžia taip pat liepė gyventojams likti namuose.

Remiantis šeštadienį paskelbtais komentarais, vyriausiasis JAV patarėjas pandemijos klausimais Anthony Fauci paragino Indija įvesti nacionalinio masto karantiną, kad įveiktų dabartinę koronaviruso bangą.

Indų premjero Narendros Modi vyriausybė priešinasi raginimams skelbti visuotinį karantiną, nors daugelis valstijų jau įsivedė griežtus suvaržymus.

Oro susisiekimą su Indija uždraudžią vis daugiau šalių: Nigerija sekmadienį paskelbė neįsileisianti Pietų Azijos šalyje per pastarąsias dvi savaites besilankiusių keliautojų, nors tranzitu per Indiją keliaujantiems nigeriečiams taikoma išimtis.

Pavojaus varpai skambinama ir kitose tankiai apgyvendintose Pietų Azijos valstybėse.

Pavyzdžiui, Šri Lankoje paros COVID-19 atvejų prieaugis šeštadienį pasiekė rekordą, o valdžia įvedė papildomų judėjimo ir veiklos apribojimų tam tikrose salų valstybės dalyse.

„Labai greitai susidursime su Indijos tipo krize, nebent sustabdysime dabartinę užsikrėtimų tendenciją“, – perspėjo vyriausiasis epidemiologas Sudathas Samaraweera.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.