D. Trumpas pyksta: blokuodami paskyras socialiniai tinklai daro „visišką gėdą“ JAV

Donaldas Trumpas trečiadienį „visiška gėda“ pavadino interneto milžinių pasitelkiamus vartotojų paskyrų blokavimus, „Facebook“ Priežiūros komisijai patvirtinus šios bendrovės sprendimą užblokuoti buvusį JAV prezidentą, kuris tokį žingsnį laiko jo teisės į laisvą saviraišką pažeidimu.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 10:15 PM

„Tai, ką padarė „Facebook“, „Twitter“ ir „Google“, yra visiška gėda ir negarbė mūsų šaliai“, – pareiškime nurodė D. Trumpas.

„Iš JAV prezidento buvo atimta žodžio laisvė, nes radikalūs kairieji bepročiai bijo tiesos, bet tiesa vis tiek pasklis ir bus didesnė bei stipresnė nei kada nors anksčiau“, – sakė buvęs valstybės vadovas respublikonas.

„Mūsų šalies gyventojai su tuo nesitaikys! Šios korumpuotos socialinės žiniasklaidos kompanijos turi sumokėti politinę kainą. Joms niekada neturi būti leista griauti ir ardyti mūsų rinkimų proceso“, – pridūrė jis.

D. Trumpas, kuris laiką leidžia daugiausia savo privačiame klube „Mar-a-Lago“ po to, kai sausio 20 dieną paliko Baltuosius rūmus, tebeskelbia įrodymais nepagrįstus pareiškimus, kad jis pralaimėjo pernai įvykusius prezidento rinkimus dėl sukčiavimo. 

Jis taip pat užėmė daugiausia respublikonų palaikomą poziciją, kad stambios IT bendrovės remia demokratų politikus ir turi pernelyg didelę įtaką politiniam diskursui.

Respublikonų įstatymų leidėjai pagrasino imtis technologijų milžinių, jei D. Trumpo bendrapartiečiai atgaus daugumą Kongrese per kitus kadencijos vidurio rinkimus, vyksiančius 2022 metais.

„Jeigu jie gali užblokuoti prezidentą D. Trumpą, vėliau gali ateiti ir visų kitų konservatorių eilė“, – tviteryje parašė Atstovų Rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis).

„Respublikonų dauguma Atstovų Rūmuose suvaldys technologijų milžinių įtaką mūsų diskursui“, – pridūrė jis.

Socialinius tinklus itin aktyviai naudojusio D. Trumpo paskyros „Facebook“ ir „Instagram“ buvo blokuotos po to, kai per kruviną sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą jis paskelbė vaizdo įrašą, palaikantį savo šalininkus žodžiais: „Mes jus mylim, jūs esate ypatingi.“

Kitą dieną „Facebook“ visam laikui blokavo JAV lyderio paskyrą, jis taip pat neteko prieigos prie savo paskyrų ir kitose platformose, įskaitant „Twitter“ ir „YouTube“.

Priežiūros komisija, kurios nutartys yra privalomos populiariam socialiniam tinklui, anksčiau trečiadienį paskelbtame sprendime pabrėžė, jog D. Trumpas „sukūrė aplinką, kur buvo galimas rimtas smurto pavojus“, kuomet komentavo savo šalininkų siautėjimą JAV Kapitolijuje.

„Atsižvelgiant į pažeidimų sunkumą ir tebesantį smurto pavojų „Facebook“ pagrįstai įšaldė D. Trumpo paskyras sausio 6 dieną ir sausio 7 dieną pratęsė įšaldymą“, – nurodė Komisija.

Vis tik ji pažymėjo, kad platformai „nedera taikyti neterminuotą ir nestandartinę [paskyros] įšaldymo neribotam laikui bausmę“, ir paragino „Facebook“ po pusmečio nuo trečiadienio sprendimo „iš naujo išnagrinėti šį klausimą, siekiant nustatyti ir pagrįsti proporcingą atsaką“.

„Facebook“ negali neleisti vartotojui naudotis platforma neribotą laiką, nenurodydama kada ir ar (iš viso) paskyra gali būti atnaujinta“, – priduriama Komisijos išvadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.