Japonijos ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovai Londone susitiko su A. Blinkenu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį susitiko su Pietų Korėjos ir Japonijos užsienio reikalų ministrais aptarti Šiaurės Korėjos temos, suburdamas drauge sąjungininkes, tarp kurių tvyro įtampa dėl atsinaujinusių nesutarimų.

Abi Azijos šalys yra Jungtinių Valstijų sąjungininkės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Abi Azijos šalys yra Jungtinių Valstijų sąjungininkės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 3:11 PM

Į susitikimą vieno Londono viešbučio konferencijų salėje kartu su patarėjais atėjęs A. Blinkenas atsisėdo prie U raidės formos stalo centro, o Japonijos užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovas Chung Eui-yongas užėmė jiems skirtas vietas vienas priešais kitą.

Šis susitikimas organizuotas Londone vykstant Didžiojo septyneto (G-7) valstybių užsienio reikalų ministrų deryboms.

Valstybės sekretorius ir ministrai jokių komentarų nepaskelbė, bet A. Blinkenas prieš susitikimą sakė, jog nepaprastai svarbu drauge dirbti su abiem šalimis, prezidento Joe Bideno administracijai planuojant atnaujinti diplomatinius kontaktus su Šiaurės Korėja.

J. Bideno administracija nuodugniai peržiūrėjo politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu, nes „norime užtikrinti, kad labai aktyviai konsultuosimės su visomis suinteresuotomis šalimis, pradedant mūsų artimomis sąjungininkėmis Pietų Korėja ir Japonija, kurios pačios labai daug investavusios į šį reikalą“, sakė A. Blinkenas pirmadienį.

Abi Azijos šalys yra Jungtinių Valstijų sąjungininkės, tačiau jų tarpusavio santykius tebetemdo Japonijos kolonijinio valdymo Korėjos pusiasalyje 1910–1945 metais palikimas.

Pietų Korėja praėjusį mėnesį išreiškė „didžiulį nusivylimą“, kai Japonijos ministras pirmininkas Yoshihide Suga nusiuntė ritualinę dovaną į Jasukunio šventyklą, kurioje pagerbiami visi karuose žuvę japonai, įskaitant kai kuriuos nuteistus karo nusikaltėlius. Visgi pastaraisiais metais Japonijos vadovai nesilankė šioje šventykloje, nenorėdami supykdyti Seulo, laikančio ją Tokijo militaristinės praeities simboliu.

Santykiai tarp šalių smarkiai pašlijo 2019 metais. Pietų Korėja paskutinę minutę pakeitė poziciją ir nusprendė visgi nenutraukti bendradarbiavimo susitarimo su Japonija dėl keitimosi žvalgybos informacija apie Šiaurės Korėją.

Prezidentu tapęs J. Bidenas nekart pabrėžė būtinybę dirbti su šiomis sąjungininkėmis. A. Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas drauge apsilankė Tokijuje bei Seule per savo pirmąją užsienio kelionę, o J. Bideno administracijai baigus politikos Šiaurės Korėjos atžvilgiu peržiūrą, netoli Vašingtono buvo surengtas Japonijos ir Pietų Korėjos nacionalinio saugumo patarėjų susitikimas.

Anksčiau šią savaitę JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley Havajuose susitiko su kolegomis iš Japonijos ir Pietų Korėjos.

J. Bideno administracija ragina siekti praktinės pažangos santykiuose su Šiaurės Korėja, vengiant ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo propaguotos politikos, paremtos didžiulį ažiotažą keliančiais viršūnių susitikimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.