Baltarusijos politiniai kaliniai prisimena išgyventus kankinimus: mušimas ir dusinimas balikliu – kasdienė patirtis

Priešintis autoritariniam Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai – pavojinga. Nors opozicijos lyderiai kviečia į dar vieną protestų prieš jį bangą – bandoma atnaujinti demonstracijas, kurios sukrėtė šalį po rugpjūčio 9 d. rinkimų, visuotinai laikomų suklastotais, – bet kuriam žmogui, kuris laikomas nelojaliu, gresia pavojus.

 Protestas Baltarusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Baltarusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 9:17 PM, atnaujinta May 7, 2021, 11:09 PM

„Skaudžiausia, kaip lengvai žmonės gali būti savavališkai sulaikyti ir kaip lengvai teismai juos įkalina“, – sakė 54 metų Nikolajus Kozlovas, buvęs policijos pulkininkas leitenantas, prieš dešimtmetį tapęs opozicijos politiku.

Jis buvo paleistas į laisvę balandžio mėn. po 15 kalėjime praleistų dienų. Jis apibūdino siaubingas sąlygas, kuriomis turėjo gyventi.

N. Kozlovas buvo uždarytas į Okrestinos kalėjimą Minske, kuris tapo liūdnai pagarsėjęs po to, kai buvo pranešta apie daugybę protestuotojų kankinimo ir žeminimo atvejų.

„Šiandien ten dirbantys darbuotojai neslepia, kad turi įsakymą sudaryti nepakenčiamas sąlygas visiems, kurie suimti dėl politinių priežasčių“, – sakė N.Kozlovas, buvęs Sviatlanos Cichanouskajos, pagrindinės A.Lukašenkos varžovės per praėjusių metų rinkimus, pasiuntinys.

Perpildytos kameros

N.Kozlovas buvo laikomas mažoje vienutėje kameroje kartu su dar šešiais asmenimis.

„Nebuvo galimybės atidaryti lango, kad būtų galima išvėdinti kamerą. Kitą rytą pasakiau prižiūrėtojams, kad tokios sąlygos prilygsta kankinimui, kad jie daro nusikaltimus, už kuriuos anksčiau ar vėliau turės atsakyti, – pasakojo N.Kozlovas. – Manau, kad mano pastabos juos suerzino, nes jie ant mūsų kameros grindų išpylė itin koncentruoto baliklio tirpalo.“

Po minutės ar dviejų kaliniai pradėjo dūsti.

„Kažkas pradėjo kosėti, mus visus ėmė pykinti, – sakė Kozlovas. – Pradėjome daužyti duris ir skambinti varpeliu“.

Prižiūrėtojai pagaliau suprato, kad iš tikrųjų gali ką nors nužudyti, pridūrė jis.

„Jie atidarė kamerą, išvedė mus lauk ir davė skudurų balikliui nuvalyti... Bet žala jau buvo padaryta. Vis dar turiu problemų su regėjimu. Kiek žinau, kito kalinio plaučiai vis dar neatsigavo“, – pasakojo vyras.

Tokie atvejai kaip jo nėra neįprasti. Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad praėjusį mėnesį šalyje buvo 360 politinių kalinių, o balandžio mėn. sulaikyti dar 304. Organizacija „nežmoniškas kalinimo sąlygas“ pavadino sąmoninga vyriausybės politika, kuri prilygsta „kankinimui“.

N.Kozlovas pareikalavo medicininės pagalbos ir buvo išsiųstas į ligoninę. Grįžus į kalėjimą, blogas elgesys nesibaigė. Šviesa buvo įjungta ištisą parą. Nebuvo čiužinių ir kaliniams neužteko gultų. „Paprastai kameroje į vieną vietą tekdavo po keturis žmones. Dauguma kalinių miegojo ant grindų“, – sakė jis.

„Kiek suprantu, tikslas yra tiesiog pažeminti žmones. Pažeminti suimtus gydytojus, mokslininkus ir IT specialistus, – sakė N.Kozlovas. – Valstybė nori parodyti šiems žmonėms, kad jų vieta – ant grindų, po gultais.“

Dėl ventiliacijos trūkumo kamerose susidarė beveik nepakeliamos sąlygos.

„Trūko deguonies“, – sakė jis ir pridūrė, kad vienintelis būdas gauti oro buvo pro mažus liukus, per kuriuos kaliniams buvo tiekiamas maistas.

„Bet jei sargybiniai dėl ko nors susinervindavo, jie uždarydavo šias angas. Tada žmonės pradėdavo dūsti“, – teigė N.Kozlovas.

Baltarusijos valdžios institucijos neigia, kad opozicijos aktyvistai yra kankinami ir laikomi nežmoniškomis sąlygomis. Vidaus reikalų ministerijos atstovė Olga Čemodanova sakė, kad pranešimai apie netinkamą elgesį ir išnaudojimą balikliais yra „didžiulis farsas“. Tačiau kiti buvę kaliniai antrina N.Kozlovo pasakojimui.

Opozicinės Baltarusijos socialdemokratų partijos lyderis Iharas Barysau taip pat buvo paleistas balandžio mėn. po 15 dienų kalinimo. Jį sulaikė kaukėti vyrai, kai jis su šeima važiavo į Minsko parduotuvę. „Buvau priverstas palikti žmoną ir dukrą automobilyje“, – sakė jis interviu telefonu.

Jis taip pat buvo laikomas Okrestinoje. Iš pradžių jo dviejų asmenų kameroje buvo septyni žmonės. „Po kurio laiko mūsų buvo dešimt. Dauguma jų miegojo ant grindų be čiužinių. Sąlygos ten buvo labai sunkios“, – prisiminė jis.

„Pačioje pradžioje atėjo sargybiniai ir išbarstė visus mūsų daiktus. Jie nieko neieškojo, tiesiog norėjo padaryti kažką nemalonaus, – sakė jis. – Tada jie išpylė ant grindų kibirą baliklio“.

Baliklis nebuvo toks koncentruotas kaip N.Kozlovo atveju, tačiau jo pakako, kad kaliniams per kelias valandas pradėtų skaudėti galvą, o tai „sukelia fizines ir emocines kančias“, sakė vyras.

Mušimas buvo įprasta dienos dalis

Jis buvo perkeltas į kalėjimą Žodino mieste, esančiame beveik už 60 km nuo Minsko, kur sąlygos iš pradžių buvo geresnės. Tačiau padėtis greitai pablogėjo. Pirmiausia prižiūrėtojai atėmė čiužinius, paskui konfiskavo visas knygas, sąsiuvinius ir kanceliarines prekes. Kartais kaliniams pritrūkdavo maisto, todėl darbuotojai apribodavo maisto paketus, kuriuos prie kalėjimo vartų atnešdavo giminaičiai.

Likus trims dienoms iki išėjimo į laisvę, I.Barysau ir visus jo kameros draugus riaušių policijos būrys pastatė prie sienos.

„Beveik visi buvome mušami per kojas. Kai kurie buvo mušami per rankas, – prisiminė jis. – Kartais jie liepdavo pakelti rankas, o tau dar nespėjus pakelti rankų, jie kumščiu ar lazda suduodavo tau į inkstus.“

Opozicija šią taktiką vertina kaip A.Lukašenkos pastangas bet kokiomis priemonėmis išsilaikyti valdžioje.

„Tarp mušimus vykdančių žmonių yra sadistų, kuriems tikrai teikia malonumą žeminti žmones ir versti juos kentėti. Yra ir tokių, kurie yra ideologiniai A.Lukašenkos šalininkai, kuriems plaunamos smegenys“, – sakė Aleksandras Dobrovolskis, vyresnysis S.Cichanouskajos patarėjas.

„Tačiau daugumą sudaro žmonės, kurie bijo pasekmių, jei nevykdys įsakymų. Jie bijo patirti tokį pat smurtą, kokį dabar patys vykdo“, – sakė A. Dobrovolskis, kuris, kaip ir A. Cichanouskaja, šiuo metu gyvena tremtyje Lietuvoje.

Antradienį A.Lukašenka pasirašė dekretą, kuriuo už paramą protestuotojams iš daugiau kaip 80 kariškių ir teisėsaugos pareigūnų buvo atimti jų laipsniai.

„Daugeliui iš jų iškeltos baudžiamosios bylos ir atliekamas tyrimas, įskaitant kaltinimus terorizmu“, – sakoma dekrete.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.