Rytų Jeruzalėje tęsiasi neramumai dėl žemės nuosavybės teisių

Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ketvirtadienį antrą vakarą iš eilės vyko policijos ir palestiniečių susirėmimai, Aukščiausiajam Teismui ruošiantis svarstyti kontroversišką žemės nuosavybės teisių bylą, nulemsiančią palestiniečių šeimų, kurioms gresia iškeldinimas, likimą.

Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ketvirtadienį antrą vakarą iš eilės vyko policijos ir palestiniečių susirėmimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ketvirtadienį antrą vakarą iš eilės vyko policijos ir palestiniečių susirėmimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-07 10:40, atnaujinta 2021-05-07 10:41

Byla iškelta dėl keturių palestiniečių šeimų namų, pastatytų žemėje, į kurią pretenduoja žydai. Aukščiausiasis Teismas šios bylos imsis pirmadienį.

Pastarieji susirėmimai yra naujausias smurto protrūkis Šeich Džaros rajone šalia sienų juosiamo Senamiesčio, kuriame daugelį metų tęsiasi įtampą kurstantys ginčai dėl žemės tarp palestiniečių ir žydų.

Izraelio policija pranešė ketvirtadienį dėl „užpuolimo“ sulaikiusi septynis žmones, palestiniečių protestuotojams apmėčius akmenimis palapinę, pastatytą priešais žydų naujakurių namą.

Protestuotojai taip pat apsikeitė įžeidžiamais epitetais su Šeich Džaros rajone pasirodžiusiu kraštutinių dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėju Itamaru Ben-Gviru, kuris hebrajų kalba kartojo: „Šis namas mūsų“.

Ankstesnį vakarą per neramumus šiame rajone buvo sužeisti 22 palestiniečiai, pranešė Raudonasis Pusmėnulis. Policija nurodė, kad buvo sulaikyta 11 žmonių.

„Ši žemė yra palestiniečių... ir mes, šio rajono gyventojai, negalime sutikti, kad ši žemė yra jų. Tai mūsų žemė“, – sakė 77 metų Nabeelas al Kurdas, vienas palestiniečių, kuriems gresia iškeldinimas.

Anksčiau šiais metais Jeruzalės apygardos teismas nusprendė, kad tie namai teisėtai priklauso žydų šeimoms, nurodęs, kad jie prieš dešimtmečius buvo nupirkti žydų.

Ieškovai žydai tvirtina, kad jų šeimos prarado tą žemę per karą, kai 1948 metais buvo sukurta žydų valstybė. Per tą konfliktą šimtai tūkstančių palestiniečių buvo priversti palikti savo namus.

Byloje figūruojančios palestiniečių šeimos pateikė įrodymų, kad jų namai buvo įsigyti iš Jordanijos valdžios, kuri 1948–1967 metais kontroliavo Rytų Jeruzalę.

Amanas pateikė dokumentus, patvirtinančius palestiniečių poziciją.

Izraelis 1967 metais užėmė Rytų Jeruzalę ir vėliau ją aneksavo. Didžioji dalis tarptautinės bendrijos šio žingsnio nepripažįsta.

Apygardos teismo nutartis papiktino Šeich Džaroje gyvenančius palestiniečius. Anot jų, tai yra dalis žydų naujakurių pastangų išstumti arabus iš Rytų Jeruzalės.

Izraelio Aukščiausiasis Teismas paragino bylos šalis siekti kompromiso, tačiau joms nesusitarus teismas paskelbė, kad pirmadienį bus surengtas naujas posėdis.

Apeliacinis procesas gali trukti ne vienus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.