Darbdaviai nerimauja, kad karantinas skatina girtuokliavimą darbe: verslininkai nebežino, ko griebtis

Per COVID-19 pandemiją Lenkijos verslininkai susidūrė ne tik su dideliais veiklos suvaržymais, bet ir didėjančiu pavaldinių girtuokliavimu dirbant nuotoliniu būdu.

Per COVID-19 pandemiją Lenkijos verslininkai susidūrė ne tik su dideliais veiklos suvaržymais, bet ir didėjančiu pavaldinių girtuokliavimu dirbant nuotoliniu būdu.  <br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Per COVID-19 pandemiją Lenkijos verslininkai susidūrė ne tik su dideliais veiklos suvaržymais, bet ir didėjančiu pavaldinių girtuokliavimu dirbant nuotoliniu būdu.  <br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

May 8, 2021, 12:17 PM

„Pastaruoju metu firmų vadovai vis dažniau kreipiasi į mus patarimo, kaip kovoti su tokiu reiškiniu“, – pareiškė advokatų firmos „Orlovski ir partneriai“ direktorius Grzegozas Orlovskis.

Verslininkai įtaria, jog dalies pavaldinių darbo suprastėjimą ir užduočių atlikimo vėlavimus lemia ne slegianti užsidarymo namuose aplinka ar triukšmaujantys vaikai, bet alkoholis.

Kovodamos su tokiu darbuotojų įpročiu kai kurios firmos buvo įvedusios savo įmonėje rytinį tikrinimą alkotesteriu. Perėjus prie nuotolinio darbo tokios patikrinimo galimybės neliko.

Įtarimus, jog pavaldiniai girtauja darbo metu kelia nestandartinis jų elgesys ar keistos pauzės darbo metu, kai nutrūksta ryšys su pavaldiniu ir šis nebeatsiliepia nei į telefono skambučius, nei į elektroninius laiškus. Pasitaiko, jog kai kurie asmenys keistai elgiasi ir per darbuotojų vaizdo konferencijas.

„Vienos mūsų aptarnaujamos firmos darbuotojas per vaizdo konferenciją vebleno niekam nesuprantamus žodžius, o kitas rėžė keiksmais pagrąžintą kalbą ir buvo niekaip nenutildomas“, – teigia G.Orlovskis. Minėtiems darbuotojams buvo įteikti atleidimai iš darbo, o jie motyvuoti buvo minėtos konferencijos įrašu.

Papildomai atleidimo rašte visgi teko įrašyti sakinį, jog minėti pavaldiniai prarado darbdavio pasitikėjimą dėl pablogėjusių veiklos rezultatų. Tokios gudrybės teko imtis todėl, nes Darbo kodekse nėra nuotolinio darbo apibrėžimo ir tokie darbo santykiai nėra sureguliuoti.

„Atleidimą motyvuoti vien girtuokliavimu yra pavojinga, nes darbininkas gali vėliau paduoti į teismą ir reikalauti grąžinti į pareigas bei sumokėti kompensaciją“, – tvirtina Krokuvos advokatė Miroslava Strzelec-Gvozdz.

Advokatė priminė, jog net paprašius policijos ar darbo inspekcijos patikrinti spėjamai girtaujantį pavaldinį, šis turi teisę į savo namus nieko neįleisti.

Be to, Aukščiausias teismas dar prieš dvidešimt metų priėmė sprendimą, jog negalima iš pareigų atleisti girtaujančio asmens, jei jis oficialiai yra besigydantis nuo alkoholizmo.

Advokatas Piotras Graczykas teigia, jog nuotoliniame darbe girtuokliaujantį pavaldinį galima demaskuoti kitokiu būdu – skubiai nurodant atvykti į firmą. Čia galima atvykusį patikrinti alkotesteriu, o tokį faktą paliudytų keli asmenys.

S.Graczykas pataria darbdaviams tol, kol nėra į Darbo kodeksą įrašytas skirsnis apie nuotolinį darbą, pasirašyti su darbuotojais specialų susitarimą. Šiame pavaldiniai įsipareigotų, kad darbo metu privalo atsiliepti į vadovo telefono skambučius, atsakyti į elektroninius laiškus, dalyvauti vaizdo konferencijose, o paprašius nedelsiant atvyktų į firmą.

Buvęs valstybinės alkoholizmo problemų sprendimo agentūros direktorius Krzystofas Brzoska mano, jog nuotolinis darbas sudaro palankias sąlygas girtuokliauti ir tai tampa didėjančia problema.

Darbo inspekcija pranešė, jog per paskutinius devynis 2020 metų mėnesius nuotoliniame darbe įvyko vienuolika nelaimingų atsitikimų, septyni iš kurių baigėsi mirtimi. Spėjama, jog dalis tragedijų įvyko todėl, jog minėti asmenys buvo girti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.