ES paragino valdžią „deeskaluoti“ įtampą Jeruzalėje

Europos Sąjunga (ES) šeštadienį pasmerkė Izraelio policijos ir palestiniečių susirėmimus prie dažnai neramumų židiniu tampančios Al Aksos mečetės ir paragino valdžios institucijas skubiai imtis priemonių įtampai sumažinti.

 ES paragino valdžią „deeskaluoti“ įtampą Jeruzalėje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ES paragino valdžią „deeskaluoti“ įtampą Jeruzalėje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2021, 12:59 PM

„Smurtas ir kurstymas yra nepriimtini, o kaltininkai visose pusėse privalo atsakyti už savo veiksmus, – sakoma Bendrijos atstovo pranešime. – ES ragina valdžios institucijas imtis skubių veiksmų dabartinei įtampai Jeruzalėje deeskaluoti.“

Pareiškime taip pat raginama „vengti (įtampą) kurstančių veiksmų aplink Šventyklos kalną/Haram aš Šarifą ir laikytis status quo“.

Musulmonai Al Aksos kompleksą dar vadina Haram aš Šarifu (Kilniąja šventove), o žydai – Šventyklos kalnu.

Pasak ES pareiškimo, „politiniai, religiniai ir bendruomenės lyderiai iš visų pusių turėtų rodyti santūrumą ir atsakomybę bei dėti visas pastangas šiai nestabiliai padėčiai stabilizuoti“.

Penktadienio vakarą per Izraelio riaušių policijos susirėmimus su palestiniečiais protestuotojais prie prie Al Aksos mečetės komplekso buvo sužeisti daugiau kaip 200 žmonių.

Protestuotojai svaidė akmenis, butelius ir pirotechninius užtaisus į pareigūnus, o šie atsakė guminėmis kulkomis ir kurtinamosiomis granatomis. Susirėmimai vyko prie mečetės, kurią musulmonai laiko trečia švenčiausia vieta ir kuri taip pat yra gerbiama žydų kaip dviejų biblinių laikų judėjų šventyklų vieta.

Pasak policijos, pareigūnai privalėjo atkurti tvarką kilus „tūkstančių maldininkų riaušėms“ po vakarinių pamaldų.

Įtampa Jeruzalėje pastarosiomis savaitėmis didėjo, palestiniečiams protestuojant prieš Izraelio įvestus suvaržymus lankytis dalyje senamiesčio rajonų per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį. Aistras dar labiau pakurstė valdžios nurodymas kelioms palestiniečių šeimoms išsikraustyti ir atlaisvinti vietą izraeliečiams naujakuriams.

ES pasmerkė, pasak jos, „neteisėtus“, įtampą didinančius iškeldinimus.

„Padėtis dėl palestiniečių šeimų iškeldinimo Šeich Džaroje ir kituose Rytų Jeruzalės rajonuose taip pat kelia rimtą susirūpinimą, – sakoma Bendrijos pareiškime. – Tokie veiksmai yra neteisėti pagal tarptautinę humanitarinę teisę ir tik skatina įtampą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.