Absoliučios daugumos vos neužsitikrinusi Škotijos partija reikalauja naujo referendumo

Škotijos nacionalistų partija (SNP) šeštadienį užsitikrino ketvirtą kadenciją šios sudėtinės Jungtinės Karalystės teritorijos parlamente, tačiau visgi nepelnė absoliučios daugumos.

 Absoliučios daugumos vos neužsitikrinusi Škotijos partija reikalauja naujo referendumo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Absoliučios daugumos vos neužsitikrinusi Škotijos partija reikalauja naujo referendumo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2021, 11:58 AM

Partijos lyderė Nicola Sturgeon po rinkimų netruko dar kartą pakartoti savo reikalavimo rengti naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Per ketvirtadienį įvykusius rinkimus SNP laimėjo 64 mandatus 129 vietų parlamente. Partijai pritrūko tik vieno mandato, kad ji užsitikrintų absoliučią daugumą ir dar labiau sustiprintų savo ryžtą siekti referendumo. Savo ruožtu britų premjeras Borisas Johnsonas tokias pastangas yra pasmerkęs kaip „neapgalvotas“.

Škotijos konservatoriai, užsitikrinę 31 mandatą, išliko antra didžiausia partija parlamente. Škotijos leiboristai laimėjo 22 vietas, Škotijos žalieji – aštuonias, o liberalai demokratai – keturias. Lyginant su 2016 metų rinkimais, galutiniai rinkimų rezultatai vargiai pasikeitė.

Per vadinamąjį „superketvirtadienį“ vykę vietos ir regioniniai rinkimai Jungtinės Karalystės buvo pirmieji rimti rinkimai po „Brexit“ ir pandemijos pradžios. Balsų skaičiavimas dėl apsaugos nuo viruso priemonių užtruko gerokai ilgiau nei paprastai.

B. Johnsono vadovaujami konservatoriai tvirtai pasirodė Anglijoje ir nurungė leiboristus regionuose, kuriuose gyventojai paprastai juos palaiko. Tačiau pagrindinė Jungtinės Karalystės opozicinė partija išlaikė valdžią Velso parlamente.

Visgi visų dėmesys buvo nukreiptas į Škotiją, kur SNP siekė gyventojų pritarimo savo planuojamam antram referendumui dėl nepriklausomybės. N. Sturgeon nesureikšmino to, kad partijai nepavyko užsitikrinti absoliučios daugumos. Jos teigimu, kartu su Škotijos žaliaisiais Škotijos parlamente padidėjo už nepriklausomybę pasisakanti dauguma.

„Paprasčiausiai nėra absoliučiai jokio demokratinio pateisinimo Borisui Johnsonui ar iš tiesų bet kam kitam blokuoti Škotijos žmonių teisę pasirinkti savo ateitį“, – sakė ji.

B. Johnsonas parašė N. Sturgeon ir pasveikino ją su pergale, pranešė Dauning Strytas.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad visos Jungtinės Karalystės gyventojų interesai, ypač Škotijos gyventojų interesai, yra geriausiai ginami tuomet, kai dirbame kartu“, – parašė B. Johnsonas, pakvietęs ją į susitikimą aptarti atsigavimą po pandemijos.

SNP nėra laimėjusi absoliučios daugumos Škotijos parlamente nuo 2011 metų.

Referendumui nepritars

Šeštadienį duodamas interviu laikraščiui „The Daily Telegraph“ B. Johnsonas pabrėžė, kad nepritars dar vienam referendumui, net jei SNP ir laimės daugumą.

„Aš manau, kad referendumas dabartiniame kontekste yra neatsakingas ir neapgalvotas žingsnis“, – sakė jis.

Tuo metu sakydama pergalės kalbą N. Sturgeon pareiškė, kad jeigu Vestministeris nesuteiks leidimo, tokiu būdu bus „tiesiogiai pasipriešinta Škotijos žmonių valiai“.

Ji yra išsikėlusi tikslą pasibaigus koronaviruso krizei iki 2023 metų surengti teisėtą referendumą.

Buvęs Škotijos vyriausybės vadovas Alexas Salmondas prieš rinkimus įkūrė naują už nepriklausomybę pasisakančią partiją „Alba“ ir teigė spausiąs SNP kuo greičiau surengti referendumą dėl nepriklausomybės. Tačiau kažkada galingas politikas patyrė pažeminimą, nes jo partija nelaimėjo nė vieno mandato.

A. Salmondas atsistatydino po to, kai per jo surengtą pirmąjį referendumą 2014 metais 55 proc. gyventojų nubalsavo prieš nepriklausomybę.

Naujausios apklausos rodo, kad jeigu referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės būtų rengiamas dabar, vėl laimėtų pasisakantieji prieš ją, nes dauguma baiminasi dar didesnio chaoso, nei buvo po „Brexito“.

SNP skelbia, kad siektų nepriklausomos Škotijos narystės Europos Sąjungoje, nes dauguma Škotijos gyventojų „Brexit“ nepritarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.