Įtampa auga: „Hamas“ surengė raketų ataką prieš Jeruzalę, kilo didžiulis gaisras Izraelis žada „galingą atsaką“

Jeruzalėje pirmadienį pasigirdo sprogimų ir kaukė apie oro pavojų perspėjančios sirenos, o Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė surengęs raketų ataką, atsakydamas į Izraelio „nusikaltimus ir agresiją“.

 Įtampa auga: „Hamas“ surengė raketų ataką prieš Jeruzalę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įtampa auga: „Hamas“ surengė raketų ataką prieš Jeruzalę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-10 18:40, atnaujinta 2021-05-10 21:20

Kiek anksčiau „Hamas“ paskelbė nustatantis Izraeliui galutinį terminą išvesti savo saugumo pajėgas iš Al Aksos mečetės komplekso – trečiosios švenčiausios islamo vietos.

Pastarąsias kelias dienas Jeruzalės senamiestyje ir kitose vietose vyksta dideli neramumai, Izraelio teismui paskelbus sprendimą, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš aneksuotos Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros.

Prieš paskelbiant oro pavojų Izraelyje, Gazos Ruože girdėjosi paleidžiamų raketų gausmas.

Dienraštis „The Times of Israel“ nurodė, kad iš palestiniečių anklavo Jeruzalės link buvo paleista iki šešių raketų.

Izraeliečių televizija pranešė, kad šiuo metu kariuomenė tikrina vienos raketos numanomo kritimo vietą.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Gazos Ruožo buvo paleistos septynios raketos, iš kurių viena buvo numušta oro erdvės gynybos sistemų, o kitos nukrito atvirose vietovėse, rašo „The Times of Israel“.

Prie Damasko vartų Jeruzalėje susirinkę palestiniečiai protestuotojai žinią apie raketų paleidimą pasveikino džiaugsmo šūkiais.

Atsakomybę už ataką prisiėmė „Hamas“ sukarintas sparnas – Ezzedine'o al Qassamo brigados.

Šios grupės atstovas Abu Obeida sakė, kad ataka buvo atsakas į Izraelio „nusikaltimus ir agresiją“ Jeruzalėje.

„Tai yra žinia, kurią priešas turi gerai suprasti“, – pabrėžė jis.

Abu Obeida taip pat pagrasino, kad bus surengta daugiau atakų, jeigu izraeliečiai vėl įsiverš į Al Aksos mečetės kompleksą arba vykdys minėtą teismo sprendimą iškeldinti palestiniečių šeimas iš Rytų Jeruzales.

Kaip praneša „Hamas“ kontroliuojami palestiniečių žiniasklaidos kanalai, tuojau po raketų atakos iš Izraelio drono paleista raketa užmušė vieną palestinietį anklavo šiaurinėje dalyje. Izraeliečių kariškiai nurodė, kad Izraelio pietinėje dalyje vienas vyras buvo lengvai sužeistas, kai į jo vairuojamą transporto priemonę pataikė iš Gazos Ruožo paleista prieštankinė raketa.

Anksčiau pirmadienį per policijos ir palestiniečių susirėmimus prie Al Aksos mečetės buvo sužeista daugiau kaip 300 protestuotojų, iš kurių 228 prireikė medikų pagalbos, pranešė Palestinos Raudonasis Pusmėnulis. Izraelio policija nurodė, kad per susirėmimus nukentėjo 21 pareigūnas, iš kurių trys buvo hospitalizuoti.

Jeruzalėje Al Aksos mečetės komplekse kilo didelis gaisras

Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse pirmadienį vakare kilo didžiulis gaisras, matomas iš įvairių miesto vietų pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai..

Mečetės komplekse, laikomoje trečia švenčiausia islamo vieta, kilusio gaisro priežasties kol kas nebuvo įmanoma patvirtinti. Liepsnos ten įsiplieskė po anksčiau pirmadienį vykusių įnirtingų susirėmimų tarp palestiniečių protestuotojų ir Izraelio policijos, per kuriuos, pasak medikų, buvo sužeistas mažiausiai 331 žmogus.

B. Netanyahu: „Hamas“ peržengė neleistiną ribą, Izraelis „galingai atsakys“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį perspėjo Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą „Hamas“, kad jis savo raketų atakomis, nutaikytomis į Jeruzalę, peržengė „raudoną liniją“ ir kad žydų valstybė „galingai atsakys“.

„Dalyvaujame kovoje daugeliu frontų. Jeruzalėje, Gazoje, kitose Izraelio vietose. Teroristinės organizacijos Gazoje Jeruzalės dienos vakarą peržengė raudoną ribą, paleisdamos raketų į Jeruzalę“, – pabrėžė B. Netanyahu.

„Atsakysime galingai. Nepakęsime atakų prieš mūsų teritoriją, mūsų piliečius ir karius, – pridūrė jis. – Mus užpuolusieji sumokės didelę kainą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?