Vokietija ėmė siūlyti „J&J“ vakciną visiems norintiesiems

Vokietija pirmadienį ėmė siūlyti „Johnson & Johnson“ („J&J“) vakciną nuo koronaviruso visiems ja pasiskiepyti norintiems suaugusiesiems, panaikindama šių skiepų atžvilgiu prioritetinę tvarką.

Sveikatos ministras Jensas Spahnas sakė, kad pareigūnai nusprendė neberiboti prieigos prie „J&amp;J“ vakcinos.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Sveikatos ministras Jensas Spahnas sakė, kad pareigūnai nusprendė neberiboti prieigos prie „J&amp;J“ vakcinos.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 12:25 PM

Sveikatos ministras Jensas Spahnas sakė, kad pareigūnai nusprendė neberiboti prieigos prie „J&J“ vakcinos, kuria dėl labai retos trombozės rizikos iki šiol skiepyti vyresnio amžiaus žmonės, kadangi tikimasi, kad dauguma 60 metų ir vyresnių žmonių iki birželio jau bus vakcinuoti.

Pasak jo, pasikonsultavę su savo gydytojais, šia vienadoze vakcina galės pasiskiepyti jaunesni žmonės.

J. Spahnas nurodė, kad birželį ir liepą Vokietiją pasieks apie 10 mln. „J&J“ vakcinos dozių – tada skiepytis pageidavę vyresni žmonės jau bus vakcinuoti.

„Taigi, atšaukiame prioritetinę tvarką „Johnson & Johnson“ [vakcinai], kaip jau esame padarę „AstraZeneca“ atžvilgiu,.. kad visi turėtų galimybę vakcinuotis pasikonsultavę su savo gydytojais ir vadovaudamiesi savo individualiais sprendimais“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Šis žingsnis leis Vokietijai „greičiau vykdyti šią vakcinacijos kampaniją“, sakė jis.

Vokietija iš pradžių rekomendavo „AstraZeneca“ vakcinas tik vyresniems žmonėms, kilus susirūpinimui dėl kelių retų kraujo krešulių susidarymo atvejų jaunesniems paskiepytiems gyventojams.

Tačiau vėliau ši vakcina pasiūlyta visiems pilnamečiams asmenims, kurie prieš skiepydamiesi turi pasitarti su gydytojais.

Europos vaistų agentūra (EVA) padarė išvadą, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardyti kaip „labai retas“ „J&J“ ir „AstraZeneca“ vakcinų nuo koronaviruso šalutinis poveikis, tačiau pabrėžė, kad skiepų nauda vis tiek viršija riziką.

Abi šios vakcinos sukurtos pasitelkus panašią adenovirusinio vektoriaus technologiją, tuo metu „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Moderna“ produktai yra sukurti pasitelkiant naują iRNR technologiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.