Briuselis: ES „žaliasis pasas“ pradės veikti birželį

Europos Sąjunga žada „visokeriopai“ pasirūpinti, kad visi jos piliečiai ir gyventojai turėtų galimybę nemokamai įgyti COVID-19 sveikatos pažymėjimą, leisiantį laisviau keliauti pandemijos metu, pirmadienį pranešė vienas Bendrijos atstovas.

ES sveikatos sertifikatas iš pradžių bus naudojamas tik kelionėms bloko teritorijoje. (Asociatyvi nuotr.)<br>Imago images/Scanpix nuotr.
ES sveikatos sertifikatas iš pradžių bus naudojamas tik kelionėms bloko teritorijoje. (Asociatyvi nuotr.)<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 12:04 PM

ES siekia, kad visose 27 valstybėse narėse gyvenantys asmenys galėtų gauti skaitmeninį pažymėjimą, kurį Europos Komisija (EK) vadina „žaliuoju pasu“. Ši priemonė rodys vartotojo vakcinacijos statusą, COVID-19 testų rezultatus ir ar jie yra persirgę šia liga.

„Jis bus paruoštas vasarai, siekiant palengvinti saugias keliones – taigi, jį bus galima pradėti naudoti... iki birželio pabaigos“, – per spaudos konferenciją sakė EK atstovas Christianas Wigandas.

Kitas EK atstovas Johannesas Bahrke pridūrė, jog per ateinančias dvi savaites 18 ES šalių ir blokui nepriklausanti Islandija išbandys šį skaitmeninį dokumentą, siekiant pašalinti bet kokius techninius nesklandumus.

„Žaliasis pasas“ laikomas pagrindine priemone vasaros atostogų laikotarpiui išgelbėti, kuri leistų nuo turizmo priklausančioms valstybėms atsiverti lankytojams, kurie, kaip tikimasi, neplatins koronaviruso.

Ta pačia kryptimi žengia ir kitos pasaulio šalys, įskaitant savąjį „žaliąjį pasą“ ruošiantį Izraelį, taip pat Jungtinę Karalystę, savo piliečiams pranešusią, kad po savaitės bus leidžiamos tam tikros tarptautinės kelionės, naudojant Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) programėlę, įrodančią vakcinacijos statusą.

Kelionėms ES viduje

ES sveikatos sertifikatas iš pradžių bus naudojamas tik kelionėms bloko teritorijoje.

Tačiau EK stengiasi užtikrinti, kad tokie pažymėjimai būtų abipusiu principu pripažįstami Bendrijai nepriklausančių šalių, ypač JAV.

Iki šiol Briuselis ir Londonas nerengė jokių diskusijų apie galimybę ES sistemoms atpažinti britų NHS programėlės duomenis.

Prancūzija, Malta ir Nyderlandai yra vienos pirmųjų valstybių narių, pradėjusių bandyti ES pažymėjimą.

Visų pirma siekiama įsitikinti, kad pažymėjimų autentiškumą patvirtinantys skaitmeniniai raktai veikia tinkamai ir atpažįstami įvairių šalių sistemų.

Nors pažymėjimas pritaikytas visų pirma prieigai per išmaniojo telefono programėlę, jį turėtų būti leidžiama pateikti popierine forma. Šią technologiją sukūrė Vokietijos bendrovės „T-Systems“ ir SAP.

„Visos valstybės narės prisijungs prie sistemos birželį, dauguma jų – birželio viduryje“, – sakė J. Bahrke.

Nors Komisija tikina, kad skaitmeninis dokumentas netrukus bus parengtas ir pradėtas naudoti, su Europos Parlamentu šiuo metu vyksta derybos dėl tam tikrų šios iniciatyvos aspektų.

Pavyzdžiui, europarlamentarai nori, kad COVID-19 testai kelionėms būtų nemokami arba būtų nustatytos jų kainos ribos, taip pat kad ES šalims būtų draudžiama reikalauti iš sveikatos pažymėjimo turėtojų karantinuotis.

Tačiau EK teigia, kad tokius klausimus reikėtų palikti spręsti pačioms valstybėms narėms, nes sveikatos apsauga lieka jų kompetencija.

Komisija tikisi, kad iki birželio pabaigos pavyks pasiekti kompromisą, kad būtų galima priimti „žaliuosius pasus“ reglamentuojančius aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.